Konec iPhonů v EU? Komise vyhrožuje zákazem kvůli jednotným nabíječkám

Na jedné straně Evropská unie, která trvá na tom, aby všechna elektronická zařízení měla jednotnou nabíjecí koncovku, na druhé straně společnost Apple. "Dlouhodobě vedeme tento boj, bohužel společnost Apple je jediná, která zatím nechce na ty podmínky přistoupit," sdělila poslankyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO).

"Je naprosto jasné, že Apple podobně, jako jakákoliv jiná firma, bude muset požadavky evropské legislativy naplnit. A já věřím tomu, že se to taky stane," míní europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

[chooze:article;value:472857]

Apple se podle amerických médií nechal slyšet, že se nařízení podřídí. Jenže tak trochu po svém. Rychlé nabíjení svých zařízení umožní pouze certifikovaným a společností vyrobeným kabelem. Podle Evropské komise to ale možné není. "Zabránění nebo omezení výkonu zařízení při nabíjení jinou nabíječkou nebude podle směrnice povoleno. Jakýkoliv výrobce, který se tak zachová, nebude smět vstoupit na evropský trh," řekl eurokomisař Thierry Breton.

Nařízení se nevztahuje jen na telefony, ale na všechna drobná elektronická zařízení. Tedy na tablety, sluchátka nebo čtečky. Apple proti němu protestuje už řadu let.

"Jsme znepokojeni tím, že přísná regulace, která nařizuje pouze jeden typ konektoru, brzdí inovace místo toho, aby je podporovala. To ve finále poškodí spotřebitele nejen v Evropě, ale po celém světě," myslí si společnost Apple. Telefony budou muset mít jednotnou nabíječku USB-C od konce roku 2024. Notebooky pak o dva roky později.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.