Hroch zaútočil na člun plný vesničanů, úřady pohřešují 23 lidí

K nehodě došlo na řece Shire v odlehlém okrese Nsanje na jihu Malawi, nedaleko hranic s Mosambikem. Na člun plný vesničanů, kteří se plavili přes řeku za prací na svých polích, zaútočil zatím z neznámých příčin hroch a převrátil ho.

Z celé posádky člunu se podařilo zachránit jen 14 lidí, kteří buď sami doplavali ke břehu, nebo je zachránili jiní vesničané, kteří pro tonoucí skočili do řeky. Jediné dítě ve člunu se jim však zachránit nepodařilo. Jeho tělo nalezla námořní jednotka policie při záchranné a pátrací operaci.

[chooze:article;value:493273]

Na místě operují záchranné týmy, které pátrají po přeživších, ale naděje, že najdou někoho živého je mizivá, protože k nehodě došlo v pondělí. "Policisté jsou na místě od pondělí, kdy byla nehoda nahlášena, a pátrají po pohřešovaných osobách," řekla BBC mluvčí policie v okrese Nsanje Agnes Zalakoma.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1658517183134040072?cxt=HHwWkICwqeilnoQuAAAA

Místní poslankyně Gladys Ganda opakovaně vyzývala ke stavbě mostu, aby lidé nemuseli riskovat život při překonávání řeky na člunech a kánoích, ale místní úřady její výzvu doposud nevyslyšely.

Řeka Shire, která je největším tokem v Malawi, je domovem početné populace hrochů a krokodýlů. K úmrtím na řece však dochází spíše při nehodách vlivem přeplnění plavidel, nebo jejich špatnému technickému stavu. Útoky hrochů na lodě jsou ojedinělé.

Hroši patří mezi teritoriální savce a jejich samice jsou známé tím, že jsou extrémně agresivní a zuřivě brání svá mláďata před jakoukoli domnělou hrozbou. Po slonech jsou druhým největším suchozemským zvířetem a podle odhadů v Africe ročně zabijí asi 500 lidí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.