Bachmut jako Stalingrad? Rusům hrozí stejný debakl jako kdysi Němcům

Už devět měsíců obléhá ruská armáda Bachmut na východě Ukrajiny. I přes tvrdý odpor Ukrajinců se Rusku podařilo ovládnout většinu města. Obránci už mají ve svých rukou pouze jedno sídliště na západním okraji města, které zásobují po jediné silnici.

Po dlouhém obléhání by se tak už mohlo zdát, že obráncům dochází dech a Rusko co nevidět město ovládne. Na obzoru je ale ukrajinská protiofenziva a s ní i nečekaný tah Ukrajinců. I když Rusové město ovládnou, může se z jejich triumfu stát past.

[chooze:article;value:504427]

Jak uvádí Institut pro studium války (ISW), Ukrajinci zahájili v okolí Bachmutu řadu protiútoků. Ne však ve městě samotném, nýbrž v jeho okolí. Jen v neděli 14. května měli ovládnout asi deset pozic v okolí města na severu a jihu. Cílem útoků se měla dokonce stát i vesnička Jahidne, která leží na hlavní silnici vedoucí do města ze severu.

Cíl je v tomto případě prostý. Ukrajinská armáda chce obklíčit ruské jednotky a uvěznit je ve městě, které se tak pracně snažily dobýt. Tento záměr podle ISW prezentoval i mluvčí ukrajinské armády Serhij Čerevaty.

Celý tento protiútok, kdy se obránci snaží prolomit pozice po stranách téměř dobytého města, aby obklíčili útočící armádu, se nápadně podobá slavnému příkladu z historie. Podobně se totiž vyvíjela i finální fáze bitvy u Stalingradu, kde sovětská armáda obklíčila a zničila 6. armádu nacistického Německa a italskou 8. armádu.

[chooze:article;value:503318]

I Němcům se v zimě mezi roky 1942 a 1943 podařilo obsadit téměř celý Stalingrad, o který se snažili téměř půl roku. Sověti tehdy ovládali už jen dvě části města, které navíc nemohli přes řeku Volhu pořádně zásobovat. Jenže zatímco se Němci blížili svému triumfu, fronta v okolí Stalingradu, kterou drželi hůře vybavení, vycvičení i motivovaní italští, rumunští a chorvatští vojáci, se pod náporem Sovětů zhroutila. Němci zůstali ve městě obklíčení.

Pokud se Ukrajincům jejich plán podaří, ocitnou se ruští vojáci v Bachmutu ve velmi podobné situaci. "Říká se tomu boj na zdrženou. Ukrajinci u Bachmutu získávali čas a nyní, když jsou budovy ve městě zničené, tak se pokusí nepřítele obklíčit, zadržet a donutit ke kapitulaci nebo k ústupu, který ale pro Rusy bude znamenat obrovské ztráty," vysvětlil pro TN.cz vojenský historik Eduard Stehlík.

Pro Rusy se tak může Bachmut stát jejich vlastním Stalingradem, jen budou tentokrát na opačné straně. "Mezi Bachmutem a Stalingradem je velký rozdíl v počtu nasazených vojáků, ale ta taktika je v podstatě stejná. Ostatně boj na zdrženou znaly už armády ve starověku, změnily se akorát zbraně," doplnil Stehlík.

Ukrajinci u Bachmutu útočí. Může jít o předzvěst ofenzivy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.