VÝSTRAHA: Část Česka zasáhnou vydatné deště. Hrozí i mrazíky

[chooze:gallery;value:31688]

​"V pondělí bude přes střední Evropu postupovat k severu tlaková níže. Nad centrálním Středomořím se prohloubí tlaková níže a s ní spojený frontální systém ovlivní v úterý a ve středu i počasí u nás. V dalších dnech k nám kolem tlakové výše nad severní Evropou začne proudit teplejší vzduch od východu až jihovýchodu," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové dokonce vydali výstrahu před vydatným deštěm, který Česko zasáhne v noci z úterka na středu. Platí pro východ republiky – část Jihočeského a Královéhradeckého kraje, Vysočinu, Pardubický, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj, a to od úterní 16. hodiny do středečních 10:00.

Meteorologové očekávají vydatný déšť s úhrny nad 30 mm za 6 hodin nebo nad 40 mm za 12 hodin.

Deštníky odložíme v polovině týdne

Začátek týdne bude zatažený, je potřeba počítat s deštěm. Odpoledne se pak začne protrhávat oblačnost, ojediněle se ale mohou objevit i bouřky. V noci budou teploty mezi 11 až 7 °C, přes den se vyšplhají na 18 °C, v 1 000 metrech na horách může být kolem 11 °C.

"Od nedělního odpoledne do pondělního rána pršelo na většině území. Zejména na jihu a východě se ojediněle srážkové úhrny pohybují přes 20 milimetrů, na stanici Staré Hutě na Českobudějovicku napršelo 31 milimetrů," sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:503838]

Úterý bude podle meteorologů zpočátku polojasné, ráno budou místy i mlhy. Od jihu bude postupně přibývat oblačnosti a deštníky neodložíme ani v tento den, navíc hrozí i bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 6 °C, během dne naměříme i 20 °C.

"Další srážkové pásmo přijde od jihu během úterního odpoledne. Na jihu a jihovýchodě území místy spadne do úterní půlnoci kolem 20 milimetrů, do středečního rána až kolem 50 milimetrů srážek," dodala Honsová.

Středa bude ve znamení zatažené oblohy s deštěm. Během dne pak budou od severozápadu srážky ustávat a později se oblačnost protrhá. V noci teploty spadnou na 8 až 4 °C, přes den se zvednou maximálně na 14 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, na východě může zpočátku i pršet. V noci na Moravě a ve Slezsku teploty spadnou na 8 až 4 °C, v Čechách na 5 až 1 °C. Meteorologové proto varují před přízemními mrazíky. Rtutě teploměrů se pak během dne zvednou na 17 °C.

Oblačno až polojasno bude také v pátek, pršet bude už jen ojediněle. V noci teploty klesnou až na 4 °C, přes den se vyšplhají maximálně na 18 °C.

Další dny pak budou většinou polojasné, při zvětšené oblačnosti však budeme muset počítat s přeháňkami. Noční teploty budou mezi 11 až 7 °C, postupně mezi 14 až 10 °C. Přes den se můžeme těšit i na 25 °C.

Výkyvy počasí dávají lidem ve Španělsku pořádně zabrat. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.