Rusko míří k porážce. Expert spočítal, kdy Putin prohraje válku

Podle odborníka na ekonomii vojenských operací Marcuse Keuppa z Vojenské akademie Curyšského polytechnického institutu se blíží zásadní kolaps ruských sil na Ukrajině. Ten by měl přijít už letos v říjnu.

"Když říkám, že Rusko utrpí rozhodující porážku, nemyslím tím, že každý Rus opustí Ukrajinu nebo že rázem skončí boje. Mám tím na mysli, že se válka dostane do stavu, kdy už Rusko nedokáže zvrátit situaci na bojišti ve svůj prospěch," přiblížil Keupp v rozhovoru pro deník Welt.

Tento stav přirovnal k situaci německých armád v roce 1944. "Válka pak bude pro Kreml strategicky i vojensky ztracena a na Putinovi pak už bude jen to, zda bude jako tehdy Hitler dál nesmyslně plýtvat svými posledními zdroji, nebo zda se dobrovolně stáhne," doplnil.

[chooze:article;value:504399]

Vysvětlil také, jak k tomuto datu dospěl. "Vezměme si například tanky. Vyjdeme-li z dat Mezinárodního institutu pro strategická studia, mělo Rusko před invazí ve skladech asi 3 000 funkčních tanků. Podle nizozemského webu Oryx, který počítá ztráty na základě ověřených fotek nebo videí, ztrácí ruská armáda průměrně pět tanků denně. S těmito údaji lze spočítat, kdy budou ruské zásoby konečně vyčerpány," osvětlil.

Že se toto datum blíží, ukazuje také to, jaké zbraně na frontu Rusko posílá. "Rusové rádi vyprávějí pohádky o svých bezedných zásobách, ale do bojů posílá tanky T-55, tedy techniku z korejské války. Nedostatek tanků byl vidět i na průvodu ke Dni vítězství, který se 9. května konal v Moskvě a kde se neobjevil žádný moderní tank," uvedl Keupp názorné příklady.

Problémy se zásobováním ruských sil naznačují také nedávné výpady šéfa tzv. wagnerovců Jevgenije Prigožina vůči vedení ruské armády i úspěšné ukrajinské protiútoky na pro Rusy důležité bachmutské frontě.

[chooze:article;value:504268]

Podle informací zpravodajské služby britského ministerstva obrany se navíc poražená ruská 72. motostřelecká brigáda stáhla ze svých pozic velmi neuspořádaně, což naznačuje špatnou morálku a nízkou bojeschopnost ruských sil.

Že frustrace a obavy z porážky u ruských vojáků rostou, naznačuje také incident ze soboty, kdy nad ruskou Brjanskou oblastí, která leží u hranic s Ukrajinou, byla sestřelena dvojice ruských vrtulníků a stíhacích bombardérů Su-34. Ačkoliv jsou informace z místa pouze kusé, jedno z možných vysvětlení incidentu může být podle deníku Independent selhání nervózní ruské protivzdušné obrany.

Ukrajinci u Bachmutu útočí, možná jde o předzvěst protiofenzívy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.