Při požáru hostelu ve Wellingtonu na Novém Zélandu zemřelo nejméně 6 lidí

Záchranné složky byly k požáru čtyřpatrové budovy povolány krátce po půlnoci místního času. Padesát dva lidí v hostelu Loafers Lodge ve Wellingtonu se podařilo zachránit, ale po dalších hasiči stále pátrají, informuje agentura Associated Press s odkazem na vyjádření ředitele hasičského záchranného sboru ve Wellingtonu.

Premiér Chris Hipkins v ranním zpravodajském pořadu AM uvedl, že podle jeho informací je potvrzeno šest mrtvých a počet obětí pravděpodobně vzroste. Dodal, že v současné době není vstup do budovy pro policii bezpečný a úřadům může nějakou dobu trvat, než určí přesný počet obětí.

[chooze:article;value:502927]

"Je to naprostá tragédie. Je to strašná situace," řekl premiér novinářům. "V plném rozsahu bude samozřejmě probíhat vyšetřování toho, co se stalo a proč se to stalo. Ale zatím se musíme jednoznačně soustředit na řešení situace."

https://twitter.com/AP/status/1658216259765280814?cxt=HHwW3ICxweK5lYMuAAAA

Velitel hasičů Nick Pyatt sdělil, že myslí na rodiny těch, kteří zahynuli, a na posádky, které zachránily ty, které mohly, a snažily se zachránit ty, které nemohly. "Je to naše nejhorší noční můra," řekl Pyatt. "Horší už to být nemůže." Policie uvedla, že příčina požáru zatím není známá.

BBC uvádí, že hasičům se ze střechy hořící budovy podařilo zachránit nejméně pět lidí. Místní media informovala, že jeden z nocležníků se vážně zranil, když před plameny vyskočil ze třetího patra.

Mluvčí městské rady Wellingtonu Richard MacLean uvedl, že městští úředníci pomáhali asi 50 lidem, kterým se podařilo před požárem utéct. Těmto lidem poskytli pomoc v nouzovém centru, které rada zřídila na místní běžecké dráze, kde byly sprchy a sociální zařízení. Řekl, že řada starších lidí se zachránila útěkem pouze v pyžamu, protože požár je překvapil ve spánku. Dodal, že mnozí jsou z toho, co se stalo, zjevně otřesení a zmatení.

Hasiči a záchranáři uvedli, že v budově nebyl nainstalován protipožární systém tzv. sprinklery, protože novozélandský stavební zákon dodatečnou montáž sprinklerových systémů do stávajících starších budov nevyžaduje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.