Chorvatsko před hlavní sezonou čelí katastrofě. Voda zaplavila část země

[chooze:gallery;value:31701]

Pohodlné léto v Chorvatsku je v ohrožení. Jen pár týdnů před příjezdem hlavní vlny turistů přímořskou zemi zasáhly prudké deště a hned na několika místech se kvůli nim zvedla hladina řek. Města, která leží na rozvodněných řekách, se ocitla pod vodou.

Ve městě Obrovac, které se nachází zhruba 35 kilometrů od oblíbeného Zadaru, stoupla hladina řeky Zrmanje na 302 centimetrů, přičemž předchozí rekord byl "jen" 263 centimetrů. Voda zaplavila ulice ve městě i školu a někde sahala lidem až po pás, píše portál Dnevnik.

[chooze:article;value:499645]

Jednu z cest vedoucích do Obrovace navíc zavalil velký sesuv půdy způsobený deštěm. "Zemina spadla na cestu v noci před půlnocí. Silnici zavalilo asi sto kubických metrů hlíny," řekl portálu Zadarski mluvčí Zadarské správy silnic Marijan Bibić.

Potíže měli lidé ve městech na řece Uně, zejména ve městě Hrvatska Kostajnica na hranicích s Bosnou a Hercegovinou. Tam vyhlásila tamní správa povodňovou pohotovost. Voda už zaplavila řadu silnic mezi Kostajnicou a okolními obcemi.

V nedaleké Jasenovaci se řeka Sáva rozvodnila až na výšku hladiny 688 centimetrů. V oblasti pomáhá tamním orgánům zvládnout kalamitu přes 300 chorvatských vojáků. Ti pomáhají se stavbou bariér před případným zaplavením měst u obou řek.

[chooze:article;value:503960]

Chorvatský premiér Andrej Plenković na twitteru sliboval zasaženým oblastem pomoc. "Mluvil jsem s prefekty Zadarské a Viroviticko-Podravinské župy. Vláda Chorvatské republiky poskytne pomoc při opravách škod," uvedl Plenković.

Naštěstí zatím nejsou hlášené žádné ztráty na životech. Hasiči v zasažených regionech však strávili noc v terénu. Asistovali zejména při pumpování vody a snahách o udržení vody pryč od obydlených domů. Jen v Gračaci pracovalo sedm pumpovacích týmů. Na většině míst však museli čekat, až hladina opět poklesne. V zaplavených ulicích by totiž pumpování nemělo smysl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.