Česko čelí novým výzvám, rozpočtová dieta je nutná, zdůraznil Fiala

V sobotu uspořádala ODS ideovou konferenci s názvem Projekt Budoucnost. Vystoupil zde mimo jiné premiér Petr Fiala, který hned v úvodu poděkoval všem svým ministrům, poslancům, hejtmanům i dalším stranickým kolegům.

Podle Fialy se chce strana do budoucna soustředit na snižování inflace, posilování domácí energetiky, bezpečnosti a infrastruktury. Chce ale také dokončit reformu vzdělávání, posílit jeho kvalitu a zaměřit se i na jeho dostupnost. 

[chooze:article;value:502942]

​​Česká republika podle ministerského předsedy čelí novým výzvám a je potřeba k nim vhodně přistupovat. "Ekonomické důsledky epidemie covidu. Válka v Evropě. Expanze Číny. Rozvoj nových technologií, zejména umělé inteligence. To jsou hlavní výzvy, kterým čelíme a budeme čelit. Nejen jako stát, ale i jako jednotlivci," řekl. 

Právě v rámci lepší budoucnosti je dle Fialy potřeba dělat nepopulární, ale nutná opatření. Jedním z nich je i konsolidační balíček, který vláda v uplynulém týdnu představila a který již několik dní rezonuje ve společnosti. Masivní rozpočtová dieta je nutná, řekl dále šéf ODS. Fiala v této souvislosti ocenil strany vládní koalice za to, že dokázaly najít přijatelný kompromis.

"Naše ekonomika navzdory všem chmurným proroctvím funguje dobře a začíná opět růst. Nezaměstnanost je nízká, podle některých ekonomů až nezdravě, i přesto, že máme na pracovním trhu desetitisíce nových pracovníků z řad ukrajinských uprchlíků. Plynu je dost, benzínu a nafty taky a všechno se postupně dostává na předválečné ceny," zhodnotil dopady mnohdy i nepopulárních opatření.

Konsolidační balíček je cesta k tomu, aby se Česko dostalo do formy, věří Fiala:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.