5 tipů, jak si vytvořit finanční rezervu. Začít můžete hned!

Ideální výše finanční rezervy je pro každého z nás trochu jiná a odvíjí se od životní situace. Menší potřebuje zaměstnanec, s větší by měl počítat živnostník, který nemá pravidelné příjmy. Jiná situace zase nastane ve chvíli, kdy nemáte sjednáno životní pojištění a stane se vám například úraz, který vás na delší dobu vyřadí z práce.

"Obecně platí, že ideálně má mít každý z nás k dispozici finanční rezervu ve výši tří až šestinásobku měsíčních výdajů, což lze vypočítat velice snadno. Stačí, když si na papír sepíšete, kolik utratíte za jídlo, kolik dáváte do bydlení, jak vysoké jsou případné splátky apod. Tuto částku pak vynásobte příslušným počtem měsíců a dostanete číslo, které by mělo tvořit vaši rezervu," říká Monika Hrubá z České spořitelny, kde odpovídá za strategii finančního zdraví.

[chooze:article;value:499251]

 Jak na finanční rezervu? 

  1. Založte si spořicí účet

Určitě není dobré mít peníze doma pod matrací. Stejně tak není řešením mít je uložené na účtu, u kterého banka účtuje poplatky za předčasný výběr. Ideální variantou také není držet hypotetickou rezervu na běžném účtu. Peníze totiž můžete velmi jednoduše utratit. "Našim klientům radíme, aby si vedle běžného účtu zřídili i spořicí účet, který nabízí výhodnější úrok. Na něm mají klienti vyšší úrok a mohou si z něj podle potřeby ihned peníze přesunout na běžný účet zpět," radí Hrubá. 

  1. Krok za krokem k úspěchu

Spočítali jste si náklady a částka, která vám vyšla, je takříkajíc astronomická? Nezoufejte. Vždy je lepší začít šetřit po malých částkách než vůbec. I odložených 100 korun denně udělá za rok 36 tisíc korun.

  1. Odkládejte si pravidelně

Nastavte si trvalý příkaz z běžného účtu na ten spořící a posílejte na něj pět až deset procent ze své výplaty. Pokud je to hodně, posílejte míň, ale posílejte alespoň něco.

  1. Přehled ve výdajích se vyplatí

Pokud máte chytrý telefon, určitě si do něj naistalujte mobilní aplikaci své banky. Nejenže přes ni budete rychle a efektivně ovládat svůj účet, ale také budete mít okamžitě přehled o svých výdajích. Na pár kliků se dozvíte, kolik můžete ještě daný měsíc utratit nebo kolik vám naopak zbyde. I sebemenší přebytky doporučujeme posílat na spořicí účet. "Díky přehledu o výdajích také jednoduše zjistíte, jestli neutrácíte příliš za zbytné věci. Například si ranní kávu dopřejte raději doma, a ne v kavárně po cestě do práce. Ušetříte tak i několik stovek korun týdně," dodává Monika Hrubá. 

  1. Posviťte si na dluhy

Máte-li dluhy s vysokými úroky (jako je třeba kontokorent), dává smysl umořit v první řadě je a začít spořit až poté. V případě, že máte hypotéku, u které není úroková sazba tak vysoká, pokuste se i při splácení dávat nějaké peníze stranou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.