Vědci zkoumali babičky a dědečky. Odhalili, kdo více rozmazluje vnoučata

Neobvyklé téma ke zkoumání si vybrala skupina vědců z Finska. Řešili, že někteří prarodiče rozmazlují svá vnoučata více než jiní. A podařilo se jim zřejmě odhalit zajímavý důvod, proč tomu tak je, píše deník DailyMail

Studie na 1 400 dětech z Anglie a Walesu ve věku od 11 do 16 let zkoumala, jak často prarodiče svá vnoučata vídají, starají se o ně nebo jim poskytují finanční pomoc. Z odpovědí vědci zjistili, že prarodičem, který se o vnoučata nejvíce stará, bývá babička z matčiny strany.

Druhým nejvíce zainteresovaným prarodičem bývá podle studie dědeček z matčiny strany. Až na dalších místech se umístili rodiče tatínka. Konkrétně na třetím místě je babička z otcovy strany a na čtvrtém dědeček z otcovy strany.

Vědci pro tyto výsledky mají zajímavá vysvětlení. Lidé jsou podle nich biologicky nastavení pomáhat vychovat budoucí generace. A je to právě babička z matčiny strany, kdo si může být jako jediný naprosto jistý, že vnouče je s ní biologicky příbuzné. Ona totiž porodila svou dceru a ta porodila její vnouče. "Mozek jeskynního muže může dědům nebo rodičům otce říkat, že si nikdy nemohou být zcela jistí, že dítě je 100% jejich," vysvětlují vědci, proč rodiče otce skončili na spodních příčkách.

[chooze:article;value:501816]

​Výzkumníci také naznačují, že ženy jsou evolučně více nastaveny na péči o děti. Výsledky studie, kterou vedla univerzita v Turku ve Finsku, byly publikovány v časopise Biology Letters.

Analyzovaná data pocházejí z průzkumu mezi školáky provedeného v roce 2007, z nichž každý měl alespoň jednoho žijícího prarodiče, ale zároveň se svými prarodiči nebydleli. Téměř 1 200 z 1 430 zkoumaných dětí mělo žijící babičku z matčiny strany.

Rodiče postiženou dceru odmítli. Až do smrti o ni pečovali prarodiče (2/2019):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.