Vláda oznámí úspory. Konsolidační balíček zveřejní za pět minut 12

Všechna opatření vláda ve čtvrtek představí za pět minut 12. V kabinetu už po středečním jednání panovala shoda a všechny strany koalice se změnami souhlasí. "Zásadní body jsme vyřešili. Jsme připraveni sdělit obsah konsolidačního balíčku," potvrdil ve středu na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Balíček už ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil prezidentovi Petru Pavlovi. Ten prozradil, že v něm je 55 opatření. Balíček si pochvaluje, chce jej ale ještě probrat s poradci a guvernérem České národní banky Alešem Michlem.

Veřejnosti zatím žádné podrobnosti kabinet nesdělil. Údajně se chystá například rušení daňových výjimek. Zrušit by se mohlo školkovné či sleva na studenta. Spekuluje se také o zavedení nových odvodů a zvýšení DPH. Součástí představovaných změn má být také důchodová reforma.

[chooze:article;value:503835]

Podle některých zdrojů webu Novinky.cz se nebude v rámci konsolidačního balíčku zavádět daň na tiché víno, která byla jedním ze sporných bodů. Proti se stavěl Svaz vinařů, lidovecký ministr zemědělství i další ministři a poslanci pocházející z jižní Moravy.

Ušetřit by se mělo 70 miliard korun. Loni strukturální schodek činil 2,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Vše k úsporám vláda představí ve čtvrtek na tiskové konferenci. Ta začne v 11:55 a sledovat ji můžete na TN Live i v tomto článku.

Vláda se dohodla na úsporách, oznámil Stanjura. Balíček má 55 opatření, řekl Pavel:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.