PŘEHLED: Do některých destinací zájezd už zřejmě neseženete, zájem je extrémní

Cestovní kanceláře potvrzují, že letos je zájem o dovolené enormní. A to i oproti loňskému roku, který byl rekordní. Ti, kteří otálejí s výběrem zájezdu, tak brzy mohou být zklamaní. A to navzdory tomu, že cestovní kanceláře po zkušenosti z loňska navyšovaly kapacity. 

 "Zcela vyprodáno není, ale zájem je opět rekordní a již nyní máme vyprodáno 80 % celkové kapacity loňského roku," prozradila mluvčí Blue Style Ilona Topolová. "Předprodej zájezdů byl velmi silný a letní dovolenou má v tuto chvíli koupenou o 85 % víc klientů než loni touto dobou," potvrzuje mluvčí Exim Tours Petr Kostka. 

[chooze:article;value:502891]

​Sehnat nyní letní zájezd není nemožné, nabídka je ale už výrazně omezená. "Obsazenost se liší nejen podle destinací, ale i termínů. Různá je také u jednotlivých hotelů. Ty nejoblíbenější jsou často již na hranici vyprodanosti. Některé termíny, jako např. začátek prázdnin, kde jsou dva státní svátky, jsou hodně prodávané napříč všemi hotely a destinacemi," sdělil redakci TN.cz mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Nejžádanější destinace

Pospíšit byste si měli především s naplánováním dovolené, pokud byste rádi vyrazili do tradiční dovolenkové destinace. Klasicky největší zájem je o Řecko, Bulharsko, Turecko, Tunisko a Egypt. Kanceláře se shodují na tom, že žebříčkům dominuje Turecko, zejména Turecká riviéra, ale i letoviska na pobřeží Egejského moře, jako je Izmir, Bodrum nebo Dalamán. Z řeckých ostrovů mají Češi největší zájem o Rhodos, Krétu, Korfu a Zakynthos. 

"Nejrychleji mizí rodinné pokoje, populární hotely s programem pro děti a hned u pláží, u párů potom nejčastěji adults only hotely. Skvěle se prodávají nejen pobyty u moře, ale také poznávací zájezdy," říká mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Velký zájem je podle ní také tradičně o Chorvatsko a Španělsko, zejména Kanárské ostrovy. 

[chooze:article;value:503838]

Last minute zájezdy

Oblíbené last minute zájezdy nejsou zcela beznadějnou možností, jak si letos zajistit dovolenou, spoléhat se na ně ale vzhledem k velkému zájmu nedá. Navíc lidé musí být velmi flexibilní. Pokud mají děti, vědí kam a kdy chtějí, nedoporučují cestovky vyčkávat. Najít zájezd přesně na míru se později bude rovnat zázraku. 

"Na poslední chvíli si budou vybírat jenom z dostupných hotelů, kde budou ještě poslední volná místa. Poptávka je letos opravdu rekordní a nedoporučujeme čekat, je lepší vybírat vždy z více variant a podle vlastních představ," upozorňuje Pavlíková. "Podobná situace je i na ostatních evropských trzích, což se pochopitelně odrazí v last minute období, kdy budou kapacity omezenější," doplňuje ji mluvčí DEK Touristik, která má pod sebou cestovní kanceláře Exim Tours, Fischer a NEV-DAMA, Jan Bezděk. 

Levnější dovolená mimo sezónu

Lepší dostupnost a nižší ceny zpravidla bývají mimo červenec a srpen, tedy hlavní turistickou sezónu. I o tyto termíny ale v posledních letech roste zájem. "Je stále více zákazníků, kteří preferují vyrazit k moři před či po té hlavní sezoně. Jednak je tam o něco klidněji, teploty bývají příjemné a ceny jsou nižší," potvrzuje Šatný. 

"I tady se ale kapacita rychle plní," varuje Bezděk. "Už nyní jsou však k dispozici last minute zájezdy na termíny právě před hlavní sezonou, tedy termíny jsou dostupné, a to za velmi atraktivní ceny," doplňuje Topolová.

[chooze:article;value:502539]

​To potvrzuje i Pavlíková. "Na začátku sezony, tedy právě už nyní v květnu nebo červnu, jsou aktuálně zájezdy už teď v prodeji za nejnižší ceny. Díky last minute nabídkám tak mohou Češi ušetřit a vybrat si mohou z pobytů v destinacích, kde ještě není tolik turistů a panují příjemnější teploty," prozradila. V těchto termínech doporučuje například Kanárské ostrovy, Bulharsko či Egypt.

Ti, kteří by raději vyrazili až po prázdninách, se nemusí spoléhat jen na září. "Letní sezonu u řady populárních destinací jsme již nyní prodloužili až do října," zakončila Pavlíková. 

Na popularitě rostou i dovolené u Baltu či na Balatonu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.