Izraelský nálet usmrtil v Pásmu Gazy vrchního velitele džihádistů

Letoun zaútočil před svítáním na byt v posledním pátém patře obytné budovy poblíž města Chán Júnis na jihu Gazy. Zemřeli tři lidé, desítky utrpěly zranění, informovala televize Al-Džazíra.

Palestinský islámský džihád (PIJ) později oznámil, že zahynul Alí Ghálí, velitel raketometné jednotky a vysoce postavený činitel vojenské rady hnutí. PIJ je po Hamásu druhou největší militantní skupinou v Gaze a jeho cílem je pomstít smrt všech Palestinců a zničit Izrael.

Izraelská armáda potvrdila, že se zaměřila na Ghálího a na dva "další operativce Islámského džihádu v Gaze", uvedla BBC. Podle Izraelců byl Ghálí ústřední postavou džihádistů a nesl odpovědnost za nedávné raketové útoky na židovský stát.

[chooze:article;value:498791]

​Jen ve středu odpálili ozbrojenci z Pásma Gazy na Izrael 460 raket, většinu sestřelila protivzdušná obrana. Izrael při protiteroristických operacích zasáhl 130 cílů v Gaze. Podle palestinských zdravotníků byl počet obětí v tomto týdnu nejméně 24 včetně dětí. Džihádisté přiznali že mezi mrtvými byli tří velitelé.

Jde o největší vyostření konfliktu od srpna loňského roku, kdy během tří dnů zemřelo na 50 Palestinců. Tentokrát byla rozbuškou smrt předáka palestinských džihádistů, který minulý týden zemřel v izraelské vazební věznici po 86denní hladovce. Následovalo odpalování palestinských raket a odvetné izraelské operace v Pásmu Gazy.

Izrael zahájil bombardování Pásma Gazy, situace na Blízkém východě se zhoršuje (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.