Experti řekli, které nápoje jsou pro tělo nejškodlivější. Měli byste se jim vyhýbat

Dietoložka Kylie Ivanirová pro Fox News prozradila, že by se lidé měli vyhýbat kromě energy drinků i takzvaným pre-workout nápojům. Jejich pravidelná konzumace totiž může vést podle ní ke zvýšení krevního tlaku, zhoršení spánku a stresu.

"Dalšími vedlejšími účinky nadměrného množství stimulantů, které se v pre-workout a energetických nápojích vyskytují, jsou bolesti hlavy a nevolnost," upozornila Ivanirová. Místo zmíněných povzbuzovačů tak doporučuje pití kávy nebo čajů matcha.

Sladké alkoholické koktejly

Pití sladkých míchaných koktejlů podle Ivanirové ohrožuje schopnost jater filtrovat toxiny v těle. "V důsledku toho se nemůžeme tak dobře detoxikovat a přebytečná fruktóza se nám nakonec ukládá ve formě tuků," varovala.

[chooze:article;value:495536]

Limonády a ledové čaje

Jedním z největších faktorů v jejich škodlivosti je opět přidaný cukr. "Doporučuji raději zvolit perlivou vodu a pro příchuť vymačkanou limetkovou, citronovou nebo pomerančovou šťávu," řekla Ivanirová.

Ledové čaje mohou sice působit zdravěji, ale podle dietoložky Jinan Bannaové řada komerčně připravovaných čajů obsahuje stejné množství cukru jako limonády. "Bylo prokázáno, že konzumace slazených nápojů, jako je ledový čaj, je spojena s rozvojem cukrovky 2. typu," uvedla podle webu NY Post Bannaová.

Nápoje slazené sirupem z agáve

Podle odborníků obsahuje v supermarketech prodávaná verze tohoto produktu 80 až 90 procent fruktózy. Kupujete si tak téměř klasické sladidlo, které se tváří jako výrazně zdravější alternativa. "Nadbytek fruktózy je dost špatný pro vaše střeva. Vaše střevní bakterie nemají rády velké dávky fruktózy. U lidí s citlivým zažívacím traktem to může způsobit nadýmání, průjem a nepříjemné pocity," přidala Ivanirová.

[chooze:article;value:454786]

Nápoje s umělými sladidly

Podle Ivanirové často místo cukru obsahují sukralózu a aspartam. Ty ale poškozují zdraví střev. "Je to škodlivé pro naše celkové zdraví, protože střeva hrají řadu klíčových roli v mnoha systémech našeho těla, jako je imunitní systém, vstřebávání živin nebo produkce serotoninu," řekla Ivanirová. Místo toho byste měli vyhledávat nápoje slazené například stévií, která je ke střevům šetrná.

Slazené kávy

Podle odbornic obsahují takzvané sladké tuky, které v kombinaci s cukrem vytvářejí pocit, že je potřebujete pít víc a víc. "Tato kombinace cukru a tuku sice dává nápoji lahodnou krémovou chuť, ale vede k nadměrnému ukládání tuků v důsledku zvýšené hladiny inzulinu," varovala Ivanirová.

Toto pití zároveň může obsahovat ještě více cukru než limonáda. "Slazené kávové nápoje byly identifikovány jako položka ve stravě, která významně přispívá k příjmu přidaného cukru," doplnila Bannaová.

V Praze v lednu řádil fantom nápojových automatů. Vykradl jich přes třicet:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.