Dva žháře z Vítkova podmíněně propustili z vězení. Odseděli si většinu trestu

[chooze:gallery;value:31631]

​Dva muži, kteří v roce 2009 zapálili dům s mladou rodinou a málem přitom zabili dvouletou Natálku, podali žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu. Okresní soud v Šumperku jim ve čtvrtek vyhověl. Žháři si odpykali dvě třetiny z dvacetiletého trestu.

Soud se nejprve spojil prostřednictvím videokonference s prvním odsouzeným, který si trest za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu vykonává v jedné z nejpřísnějších věznic v zemi na Mírově. Cojocaru se znovu omlouval a tvrdil, že chce žít řádným životem. 

Jeho slova podpořil i znalec, podle kterého je opravdu možné, aby odsouzený muž svého slibu dostál a do společnosti se znovu začlenil. Žalobce tak nakonec žádost Cojocarua podpořil, ale ponechal si lhůtu na případné odvolání. 

[chooze:article;value:484249]

​​Zhruba půl hodiny po prvním rozhodnutí přišel na řadu druhý odsouzený. Obě jednání totiž soud naplánoval odděleně. I Ivo Müller se po projevení lítosti nakonec dočkal osvobozujícího rozsudku.

Na domek Romů v roce 2009 zaútočili celkem čtyři pravicoví extremisté z Opavska a Bruntálska. Do domu vhodili tři zápalné láhve, dům začal okamžitě hořet. Oheň nejvíce zasáhl dvouletou holčičku, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla a přišla o tři prsty na rukou.

Matka popálené Natálky s rozsudkem soudu zásadně nesouhlasí. Jak už v lednu prozradila TV Nova, událost poznamenala celou rodinu a její dcera si ponese následky po celý život. "Když jsem se dozvěděla, že ti dva požádali o podmíněné propuštění, celou noc jsem nespala," svěřila se Anna Siváková.

Další dva žháři David Vaculík a Jaromír Lukeš dostali 22 let, zatím o svobodu ale žádat nemohou.

Podívejte se na reportáž z letošního ledna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.