Západ Kanady je v plamenech, mimo domov jsou tisíce lidí

Lesní požár je v okresu Grande Prairie z kanadské provincie Alberta, hoří tam na 110 místech, oheň zničil už téměř 122 hektarů lesního porostu a dvacítku domů. Hasiči doufají, že jim pomůže déšť, pršet má totiž několik dnů. Pak ale budou následovat opět sucha, úřady se proto podle webu NPR obávají rizika dalších požárů.

Evakuovat se muselo přes 25 tisíc lidí, ve Fox Lake je před plameny musely zachraňovat vrtulníky. Tisícovka osob našla nouzové přístřeší na výstavišti v Edmontonu.

[chooze:article;value:488205]

​Na některých místech se šíření ohňů vymklo kontrole a s hašením pomáhají vrtulníky i letadla. Pomoc přislíbila také kanadská federální vláda z Ottawy.

Podle premiérky Alberty Danielle Smithové za současné požáry může hlavně suché jaro. "K zažehnutí stačí pár jisker a výsledkem je bezprecedentní situace, které teď čelíme," uvedla podle CNN premiérka Alberty.

Problémy s požáry má i sousední Britská Kolumbie v lokalitě Boundary Lake. Paradoxem je, že okres Kootenay Boundary z této provincie minulý týden vyhlásil stav nebezpečí kvůli záplavám. Ty souvisejí s táním sněhu.

Francii trápí rozsáhlé lesní požáry. Zničily už desítky domů (8/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.