Přicházejí ledoví muži. Mrazíky udeří hned zkraje týdne. Vytáhneme i deštníky

V pondělí a v úterý nás čekají studená rána

Pondělní ranní teploty budou nízko – jen mezi 5 až 0 °C – a očekáváme místy i přízemní mrazíky. Zpočátku pondělního dne bude polojasno nebo jasno, jen na severovýchodě území až oblačno. Během odpoledne bude od jihozápadu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo. Odpolední teploty 13 až 17 °C, na východě území bude foukat čerstvý severovýchodní vítr s nárazy o rychlosti až 55 km/h, takže pocitová teplota bude snižována.

V úterý bude polojasno až oblačno, později odpoledne a večer na jihozápadě území až zataženo. Ranní teploty 7 až 2 °C, místy přízemní mrazíky. Denní teploty 17 až 21 °C.

[chooze:article;value:461464]

​Od středy budeme vytahovat deštníky

Další oblačnost a srážky začnou přibývat ve středu. To budeme potřebovat deštníky. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. A bude větrno.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C.

V pátek bude oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C.

Víkend ledových mužů žádnou teplotní hitparádu nepřinese

Deštníky budeme potřebovat také o víkendu, odpolední teploty většinou zůstanou na hodnotách do 20 °C. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. A na výraznější změnu počasí to prozatím nevypadá ani počátkem příštího týdne.

Když se řeknou ledoví muži

Označení ledových mužů najdeme v kronikách už v 19. století. Noční mrazy v polovině května jsou nebezpečné pro zemědělské plodiny, a protože se v polovině května často výrazně ochlazovalo, podle statistik s pravděpodobností až 65 %, označili období jako tzv. ledové muže. Ochlazení je dáno severním, severozápadním nebo severovýchodním prouděním.

Ledové muže najdeme v kalendáři od 12. do 14. května, období ledových mužů ukončuje jejich kuchařka Žofie 15. května a projevuje se především dešti. V 21. století klesá pravděpodobnost výskytu ledových mužů na 30 %. Na ledové muže přineslo počasí naposledy výrazné ochlazení v roce 2020 – tehdy se do vyšších poloh vrátilo sněžení.

Pokud se podíváme na statistiku výskytu ledových mužů za posledních 60 let na stanici Praha-Ruzyně, potom se v období ledových mužů ranní mráz vyskytl pouze ve 3 % případů, tedy se stejnou pravděpodobností jako tropické teploty. Ty přinesly roky 1969 (teplota kulminovala na 33 °C) a 1985 (s teplotou 30,1 °C). Pravděpodobnost letních teplot v období ledových mužů je 21 %.

Lubnou na Svitavsku zasáhlo poslední dubnový víkend tornádo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.