Oslavy konce války. Osvoboditelé za dnešní Rusko nemohou, míní Pavel

Premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se zúčastnili  pietního aktu uspořádaného u příležitosti Dne vítězství. Akce začala v deset hodin a kromě jiných promluvil prezident Petr Pavel. "Připomínáme si miliony obětí 2. světové války. Těmto lidem vděčíme za svou svobodu a za život, ve kterém žijme," prohlásil prezident. 

"Generace tehdejších sovětských vojáků nenese odpovědnost za to, čím je dnešní Rusko. Úcta k padlým by se neměla stát obětí dnešních nadšených šiřitelů ruské propagandy," připomněl Pavel.

"Svobodu a mír jsme nikdy neměli zadarmo. Musíme o ně usilovat, chránit je a pro jejich obranu je toho nutné hodně obětovat, " dodala hlava státu. 

Mezi devátou a šestnáctou hodinou probíhá den otevřených dveří v budově Senátu, kde veřejnost přivítá předseda horní komory Miloš Vystrčil. Návštěvníci mimo jiné uvidí historické interiéry Valdštejnského a Kolovratského paláce.

[chooze:article;value:489892]

​Od devíti hodin probíhal také den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně, kde byla k vidění výstava věnovaná prezidentským volbám mezi lety 1918 a 2018.

Ve dvanáct prezident Petr Pavel jmenoval nové generály. Další pietní se konaly za účasti pražského radního Michala Hrozy (TOP 09) ve 13:00 u Památníku československým zahraničním vojákům a účastníkům 2. světové války na pražském Vítězném náměstí.

O patnáct minut později se vzpomínka uskutečnila u Památníku padlým válečným parašutistům v Technické ulici na Praze 6. Pietní akt u Památníku československým zahraničním letcům RAF přivítalo pražské náměstí Svobody.

O něco později se konala za účasti primátora Bohuslava Svobody (ODS) na Evropské ulici vzpomínka u pomníku vojákům Rudé armády, kteří osvobozovali Československo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.