Zemřela světoznámá česká operní pěvkyně. Soně Červené bylo 97 let

Smutná zpráva v neděli zasáhla milovníky opery. Ve věku 97 let zemřela jedna z největších českých operních pěvkyň Soňa Červená. Podle mluvčího Národního divadla, které její odchod oznámilo, Tomáše Staňka, zemřela Červená v blíže nespecifikované pražské nemocnici, kde byla delší dobu hospitalizována.

Červená byla slavnou operní pěvkyní nejen v Česku, ale i v zahraničí, kam musela v roce 1962 po dlouholeté šikaně ze strany StB emigrovat. V exilu zpívala především v Německu, davy uchvátila ale i ve Vídni a v San Franciscu.

[chooze:article;value:501516]

Její nejvýznamnější rolí byla hlavní hrdinka slavné opery Carmen. Tu si na divadelních prknech zahrála hned 156krát. Hrála ale i v operách velikánů, jako byli Guiseppe Verdi nebo Leoš Janáček. Po návratu do vlasti získala v roce 2004 cenu Thálie a v roce 2013 medaili Za zásluhy.

Na legendární pěvkyni zavzpomínal i ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Odešla dáma světových operních scén a úžasná žena Soňa Červená. Jestli lze o někom říct, že byl vtělením hudby, pak to byla právě ona. Nezapomenu na osobní setkání s ní, za která děkuji," napsal na twitteru Baxa.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.