Dress code byl na korunovaci krále uvolněný. Nechyběly ani módní přešlapy

Honosné šaty ušité na míru podle přísných předpisů nebo dvorské uniformy. Podle názoru Karla III. už takový styl nepatří na moderní královský dvůr a sobotní korunovace toho byla důkazem. "Král hlásal, že by měl být ten dress code více uvolněný," vysvětlil módní návrhář a stylista Lukáš Macháček.

Muži měli žaket a uniformu a ženy oblékly denní šaty, které by i tak podle odborníků měly splňovat základní pravidla etikety. "Na takovou událost by měly mít ženy delší šaty, a to pod kolena. A zahalená ramena. Co se týká mužů, tak by měli mít buď smoking černý, nebo tmavě modrý. Anebo oblek," přiblížil stylista Jakub Feranec.

[chooze:article;value:503326]

Podmínkou nebyly ani tradiční klobouky a fascinátory, tedy extravagantní vlasová ozdoba. "Myslím si, že spousta dam a žen toho využila, což si myslím, že je krásné. Protože je to takový doťuk oproti tomu klasickému dress codu," liboval si Macháček.

Na korunovaci se kromě šlechticů objevily i celebrity, které představily své módní kousky. "Lionel Richie využil maximálně nějaký zdobný prvek v podobě brože, což vlastně evokuje tak trochu nějakou královskou hodnost," řekl Macháček.

Zpěvačka Katy Perry zase oslnila růžovou róbou. "Měla samozřejmě výrazný náhrdelník. Byl perlový s typickým a ikonickým logem Vivienne Westwoodové, což je taky typická britská návrhářka," dodal Macháček.

Podle stylistů se ale na korunovaci objevily i módní přešlapy. "Nejhorší outfit měla manželka od bývalého britského premiéra. Oblékla květované šaty. Za mě by se hodily spíše na nějaké dostihy," má jasno Feranec. Na korunovaci byli pozvaní i český prezident Petr Pavel s první dámou Evou Pavlovou. Ta oblékla model od Beáty Rajské s názvem Šeřík.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.