Hnutí ANO kvůli nižší valorizaci důchodů podalo stížnost k Ústavnímu soudu

Jak už dříve avizovala předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, hnutí ANO se obrátilo na Ústavní soud s návrhem na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí. Dokumenty v pátek oficiálně doručil na podatelnu soudu brněnský advokát David Rašovský.

Pod návrh se podepsali všichni poslanci hnutí. "Není to jen boj za zhruba tři miliony důchodců, ale vnímám to jako boj za základní principy právního státu. Vládní většina nemůže svévolně postupovat v rozporu s ústavou a hojit si svou neschopnost na nejzranitelnější skupině obyvatel," pronesla na dopoledním brífinku Schillerová.

[chooze:article;value:501659]

Podle vládní novely penze od června porostou o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát tímto krokem jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Představitelé hnutí však vládu kritizují, že jen za letošní rok seniory připraví v průměru o 7 000 korun. 

Představitelé opozičního hnutí jsou dále přesvědčeni o zpětné platnosti zákona, nelíbí se jim ani způsob jeho parlamentního schvalování zkráceně ve stavu legislativní nouze. Vládní kabinet postup zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

Opoziční politici tvrdí, že nárok na standardní valorizaci podle obecně platných pravidel vznikl penzistům už koncem ledna s ohledem na míru růstu cen v prvním letošním měsíci. Kabinet s takovým výkladem zákona nesouhlasí. Nárok podle něj vzniká až vydáním příslušného vládního nařízení.

Novelu o červnové valorizaci penzí napadla ve čtvrtek u Ústavního soudu také skupina senátorů, jak sdělila TN.cz mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už pro Ústavní soud několik týdnů připravuje případnou obhajobu postupu vlády. V polovině května se navíc kabinet chystá představit nové návrhy změn důchodového systému, které by vedly k jeho dlouhodobější udržitelnosti.

Počítá se například s pozdějším odchodem do důchodu podle doby dožití, dřívější penzí pro náročné profese, mírnějšími valorizacemi nebo větším krácením penze za předčasný důchod.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.