Největší nástrahy půjčení auta v cizině. Dejte si pozor na placení a stav vozu

Některým se to zdá příliš složité, přitom půjčení auta v zahraničí podle Lenky Pátek není zdaleka tak těžké, jak by se mohlo zdát. "Pokud je to přes cestovní kancelář, tak je to ještě jednodušší, protože vám s tím pomůže český delegát. Když budete cestovat na vlastní pěst, určitě doporučuji prověřit si recenze půjčoven," poradila obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Auto vám podle ní pomůže lépe poznat krásy dané destinace. Pro jeho zapůjčení a převzetí je pak potřeba platný řidičský průkaz (v zemích mimo EU mezinárodní řidičský průkaz), občanka nebo pas a kreditní karta s dostatečným obnosem. "Kreditní kartou garantujete zálohu, kterou si ta autopůjčovna bude blokovat v případě, že by se něco stalo," doplnila Pátek.

[chooze:article;value:497680]

​Některé autopůjčovny akceptují i debetní karty. "Většina z nich už také neakceptuje hotovost, ale všechno se strhává z karet. Tyto detaily byste si měli raději zjistit dopředu, abyste nebyli nepříjemně překvapeni," upozornila obchodní ředitelka CK Blue Style.

Pojištění bývá většinou součástí půjčovného, i přesto Pátek radí, abyste se pro jistotu na vše doptali. "Při převzetí auta byste si měli také důkladně zkontrolovat, jestli tam nejsou nějaké škrábance anebo poškození. V tom případě je vhodné to rovnou nahlásit, nebo alespoň nafotit, aby to po vás pak autopůjčovna nechtěla uhradit," zmínila.

[chooze:article;value:497680]

​Hlavní faktory, které ovlivňují cenu zapůjčení auta, jsou velikost auta a také to, jestli cestujete v hlavní sezóně, nebo mimo ni. "Pokud se budu bavit o půjčení menšího vozu, tam se cena pohybuje kolem 40 euro za den (v přepočtu přibližně 940 korun, pozn. red.)," doplnila Pátek s tím, že podle ní ušetříte peníze i čas, když si auto objednáte předem.

"Pokud pojedete do turisticky vytížených destinací, jako jsou třeba malé řecké ostrovy nebo Madeira, a chtěli byste si půjčit auto na delší dobu, tak bych rozhodně doporučila to udělat předem. Na spoustě těchto míst těch vozů není dostatečné množství, abyste pak nebyli překvapení, že žádný vůz nebude k dispozici nebo bude předražený," uzavřela obchodní ředitelka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.