Korunovaci Karla III. doprovodí i koncert. Někteří zpěváci ale účast odřekli

Přípravy na korunovaci vrcholí. Londýn je ověšený vlajkami Velké Británie i podobiznami nového krále. Meteorologové bedlivě sledují počasí a první lidé si pomalu zabírají svá místa s nejlepším výhledem na slavnostní průvod. Zkoušky slavnostního aktu přímo ve Westminsterském opatství má už za sebou i královská rodina.

Po nich král s manželkou Camillou uspořádal v Buckinghamském paláci zahradní slavnost, na kterou přišel i americký zpěvák Lionel Richie. Právě on bude jednou z hvězd, která vystoupí na nedělním koncertu. Kromě něj se zhruba 20 tisícům diváků představí Katy Perry, italský zpěvák Andrea Bocelli nebo kapela Take That.

Účast ale odmítli slavní britští zpěváci jako Ed Sheeran, Harry Styles, sir Elton John nebo Adele. I přesto se Windsor připravuje na velký nápor návštěvníků.

[chooze:article;value:502960]

"Posilujeme personál, protože v neděli sem na koncert přijde hodně lidí. Spousta z nich sem přijde, i když se nedostanou dovnitř, ale budou chtít cítit tu atmosféru a být blízko umělců," tvrdí majitel nedalekého baru Stuart O'Brien.

Své hudební představení nacvičují i žáci ze 400 škol po celé Británii. Hudbu jim k tomu složila bývalá učitelka klavíru, která učila princeznu Kate. Děti se prý na korunovaci i na zpívání už moc těší.

K žákům se podle skladatelky může přidat každý. Školy, pěvecké sbory i další skupiny zazpívají píseň s názvem Obránce nás všech už v pátek v pravé poledne.

Slavnostní ceremoniál korunovace nového britského panovníka budete moci v sobotu sledovat ve speciálním vysílání Víkendové Snídaně a živě v komentovaném vysílání na televizi Nova, TN Live a na Voyo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.