Konec snížené spotřební daně z nafty. Vláda ji chce vrátit na původní hodnotu

Novelu zákona, která ukončí snížení sazby spotřební daně z nafty, schválila vláda ve čtvrtek. Daň nižší o 1,50 koruny měla původně platit do konce letošního roku. Cílem opatření bylo zmírnit dopady vysokých cen pohonných hmot vyvolané invazí Ruska na Ukrajinu a přispět k zajištění konkurenceschopnosti autodopravců.

Kabinet nyní navrhuje, aby se spotřební daň vrátila na původní hodnotu, a to přibližně od poloviny roku. Z litru nafty se před úpravou odváděla daň 9,95 koruny. Novelu nyní musí schválit Sněmovna a Senát.

[chooze:article;value:502630]

"Hlavním důvodem dřívějšího návratu k původní sazbě daně je výrazný pokles ceny motorové nafty pro řidiče v České republice, která byla v dubnu jednou z nejnižších v celé Evropské unii (EU). V kontextu s hledáním úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku tímto krokem o jednotky miliard vylepšíme hospodaření státního rozpočtu už letos," uvedl na webu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle ministerstva financí by tato změna znamenala přínos do státního rozpočtu 727 milionů korun za každý měsíc a o dalších 73 milionů korun každý měsíc by vylepšila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury.

https://twitter.com/makupka/status/1654172898750234650

Ekonomové jsou vzhledem k vývoji cen nafty přesvědčeni, že kabinet měl daňovou úlevu zrušit už dávno. "Dočasné snížení spotřební daně mělo být zrušeno už před možná několika týdny nebo měsíci. Teď už opravdu není žádný důvod. Loni bylo zavedeno kvůli krátkodobé eskalaci cen ropy, ale ta odezněla velmi rychle a teď pro to není důvod," řekl v úterý TN.cz David Marek.

"Kdyby se zvýhodněná daň zrušila ve vhodný okamžik, tak by si řidiči nárůstu cen ani nemuseli všimnout a byl by to dodatečný příjem pro státní kasu," je přesvědčený ekonom Štěpán Křeček.

Cenový rozdíl mezi benzínem a naftou už v dubnu rostl. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.