Jiřímu přišel nedoplatek 180 tisíc. Spočítali ho odhadem, pomohla poradna

Jiří Žák provozoval malé pekařství nedaleko Havlíčkova Brodu. Náklady na energie byly tak neúnosně vysoké, že raději skončil. Myslel si, že má klid. Ale jen do chvíle, než mu přišlo finální vyúčtování. "Objevil se nedoplatek 182 tisíc korun," vylíčil pan Jiří.

Od psychického zhroucení ho zachránila reklamace vyúčtování. Do řešení problému se vložila energetická dluhová poradna. Přišlo se na to, že vyúčtování bylo vypočítané jen podle odhadu. "Ten stav nám vypočítali odhadem. Nevím, jestli proběhla nějaká detailní kontrola toho stavu elektroměru. Nikdo nás neinformoval, že někdo přijde," doplnil Jiří.

[chooze:article;value:503023]

"Provádíme odečty stavů elektroměrů našimi zaměstnanci. Může se však stát, že se odečet nepodaří provést. Pak mají zákazníci hned několik možností nahlásit stav elektroměrů formou samoodečtu," vysvětlila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

"Pro ty lidi je to potom šok, protože dostanou mnohonásobně vyšší fakturu. Obrana proti tomu je taková, že by si měli kontrolovat měřidla každý měsíc," poradil specialista na energetiku Jiří Tůma.

Energetická poradna podle skutečného stavu vypočítala, že skutečný nedoplatek je o 160 tisíc nižší. "Pak už jsem měl lepší pocit. Když vám pomůže někdo, než když jste v tom sám," uvedl Jiří. "Zatím, co máme zkušenosti, kde se tohle nějakým způsobem řešilo, tak dodavatel vstřícný byl a situace se narovnala," poznamenal Tůma.

[chooze:article;value:502511]

Samoodečty zabrání také tomu, aby dodavatelé rozúčtovali spotřebu energií v jednotlivých měsících jen odhadem. Ideální je vše si raději vyfotit. Energetických poraden je ale jako šafránu. Běžnější jsou obecné dluhové poradny, které jsou v každém větším městě. Jejich zaměstnanci nyní často procházejí školením, aby uměli poradit také s nedoplatky za energie.

Nedoplatky ve městě na Chebsku

A s obřími nedoplatky za teplo a teplou vodu se nechtějí smířit ani obyvatelé městských bytů v Lubech na Chebsku. Po bezvýsledné schůzi proto podali společně petici, kde si stěžují na vedení města. Veřejné setkání nespokojených nájemníků s vedením Lubů a dodavatelem tepla trvalo dvě a půl hodiny a sešlo se na něm asi 150 lidí.

Jednatel teplárny Lubská Kalora Jaromír Brož se na zasedání hájil, že musel nakupovat plyn za spotové ceny. Největší problém vidí v tom, že ministerstvo průmyslu a obchodu zatím nepřijalo žádné opatření, které by malým teplárnám kompenzovalo vysoké ceny plynu. Taková odpověď ale nespokojeným občanům nestačila.

[chooze:article;value:501540]

Postupně začali rozzlobení nájemníci opouštět sál s tím, že se nic nevyřešilo. Zhruba 150 občanů, kteří dostali nedoplatek až do výše 70 tisíc korun, se proto rozhodlo sepsat petici a společně vyúčtování reklamovat.

"Dalo by se říct, že jsem velice nespokojená. Odpovědi na naše otázky jsme se vlastně nedozvěděli. Odpovědi nebyly konstruktivní, byly vyhýbavé. Takže jsem to nevydržela a sdílela jsem veřejně rozhodnutí, na kterém trvám. Že se jedná o tu reklamaci a další právní cesty," řekla obyvatelka Lubů Petra Šístková.

Setkání s občany se zúčastnily také sociální pracovnice, které představily formy státní a krajské podpory. Starosta města nabídl občanům individuální splátkové kalendáře.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.