Šlo jen o získání dotací, trvá na svém Šaroch. Vysvětlil odvolání v kauze Čapí hnízdo

Žalobce Šaroch zaslal Vrchnímu soudu v Praze doplnění svého odvolání v kauze Čapí hnízdo, ve které městský soud v lednu zprostil obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší poradkyni Janu Nagyovou. Šaroch navrhuje, aby městský soud osvobozující rozsudek zrušil a případ znovu projednal.

Vyvedení podniku z holdingu Agrofert totiž podle Šarocha proběhlo hlavně kvůli tomu, aby podnik dosáhl na padesátimilionovou evropskou dotaci. V odvolání Šaroch upozorňuje zejména na to, jakým způsobem se Babišova rodina zapojovala do chodu firmy.

"Byť by bylo možné přijmout obecný závěr, že si chtěli rodinní příslušníci vyzkoušet podnikání, pak konkrétní způsob vyvedení společnosti nenachází žádného odůvodnění v provedených důkazech," sdělil redakci TN.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

[chooze:article;value:499418]

​Rodinní příslušníci se podle Šarocha nikdy neúčastnili valné hromady ani nevykonávali žádná akcionářská práva. "Naopak řada provedených důkazů a svědeckých výpovědí dokládá zvýšený zájem obžalovaného o udržení si faktické kontroly nad daným projektem, a to nikoliv pouze ve smyslu otcovské pomoci dětem, které chtějí podnikat, ale ve smyslu vlastního zájmu o realizaci svého nápadu," vysvětlil Cimbala Šarochovo odůvodnění.

Tvrzení o tom, že si Babišovy děti chtěly podnikání vyzkoušet, pak podle Šarocha naráží na to, že společnost byla už v počátcích zatížena několikasetmilionovým dluhem. Podle Šarocha navíc projekt Farma Čapí hnízdo označil holding Agrofert za rizikový, a proto jej nechtěl realizovat v rámci své holdingové skupiny.

Farma Čapí hnízdo byla otevřena v roce 2010 a Andrej Babiš ji označil za svůj úspěšný projekt. O pět let později pak padlo trestní oznámení kvůli možnému dotačnímu podvodu. Kauza naplno vypukla už o pár měsíců později a táhne se dodnes.

Nejsledovanější kauzy současnosti: Čapí hnízdo a dotace 50 milionů korun:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.