Ovoce a zelenina v ohrožení. Meteorologové vydali výstrahu před mrazy

Léto se sice kvapem blíží, mrazy ale ještě nepominuly. Ve čtvrtek ráno teploty klesnou v nižších polohách pod 600 metrů k -1 až -5 stupňům. Český hydrometeorologický ústav před ním vydal výstrahu, která platí od půlnoci až do osmé hodiny ráno pro většinu území České republiky. 

​Lidem sice žádné nebezpečí nehrozí, pro kvetoucí rostliny ale tyto teploty mohou být fatální. Přízemní mráz může podle meteorologů poškodit zejména zeleninu. "Největší riziko hrozí pěstitelům brambor," varuje ČHMÚ. Ohroženy jsou také například ovocné stromy. 

https://twitter.com/CHMUCHMI/status/1653655634355576834?s=20

"Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami, nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," radí ČHMÚ. 

​"Kvůli jasné noci a slabému větru bude noc na čtvrtek nejchladnější z celého týdne. Přízemní mrazíky se budou vyskytovat na většině území s výjimkou Jihomoravského kraje, kde bude foukat mírný vítr," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová. V dalších dnech by naštěstí teploty takto nízko klesat neměly.

[chooze:article;value:501258]

"Do konce týdne budou v nočních minimech teploty nejčastěji mezi 8 až 3 °C, v noci na sobotu až kolem 10 °C. V příštím pracovním týdnu budou při malé oblačnosti teploty klesat ke 3 °C, jinak se budou pohybovat mezi 11 až 5 °C," předpověděla.

V polovině května najdeme v kalendáři tzv. ledové muže. Pankrác, Servác a Bonifác ale podle Honsové mrazíky zřejmě nepřinesou. "Vypadá to, že budou ve znamení velké oblačnosti a srážek, ranní teploty by zpravidla neměly klesat pod 4 °C. Na ledové muže přineslo počasí naposledy výrazné ochlazení v roce 2020 – tehdy se od vyšších poloh vrátilo sněžení," doplnila. 

Meteorologové varují před mrazíky. Ty způsobují velké škody na rostoucím ovoci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.