Na lokalitě i prestiži záleží. Přijímačky na školy nejsou spravedlivé, vadí expertům

Tisíce zklamaných dětí. Ne vždy ale znalosti a připravenost hrály roli. Zatímco žák na prvním místě na gymnáziu v Lipníku nad Bečvou získal z matematiky a češtiny celkem 76 bodů, jeho vrstevník se stejným výsledkem na pražském Gymnáziu Nad Štolou nebyl vůbec přijat.

Podle odborníků pak může být problém vysvětlit pražským dětem, proč jejich kamarádi v jiném kraji nemuseli tolik dřít, a přesto uspěli a můžou studovat školu, kterou si vybrali.

[chooze:article;value:502663]

"My tak zabíjíme potenciál a talent, který by mohli teď rozvíjet. Jezdit někam na internát na druhý konec republiky, proč proboha? To je v dnešní době hrozný nesmysl, máme posilovat kapacity tam, kde jsou děti," vysvětlil expert na veřejnou správu David Ondráčka.

Roli hraje i prestiž školy. "Lokalita vždy hrála a hraje roli. Jsou školy prestižní a méně prestižní. Ale letos je to obzvlášť extrémní," má jasno Miroslav Hřebecký z Informačního centra o vzdělání EDUin.

"Tady je největší problém. Pokud jsou přesvědčeni rodiče o prestižnosti školy, třeba nebudou jejich děti docházet na gymnázium ve Středočeském kraji, ale přihlásí je do Prahy. Můžeme vidět ten stres dětí, když se ženou do instituce, kde je ta poptávka hrozně vysoká," dodal analytik EDUin Jan Zeman.

Problém by kromě navýšení kapacit mohla vyřešit i kompletní změna přijímacího řízení. "Tady nemáme soutěžit o gymnázia. Teď máme dvě přihlášky, což je neadekvátní. Dvě přihlášky nás nutí k taktizování. Proto musí být víc přihlášek a nějak zpracovaný systém, který pak upřednostní děti na různé školy," uzavřel Zeman.

Nejde ale jen o lokalitu školy. Vyšší šance na přijetí mají podle odborníků i děti z bohatších rodin, rodiče mají totiž možnost dětem zaplatit přípravné kurzy, doučování a drahé cvičebnice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.