Útěk díky Wintonovi, boj v RAF. Poslední Čech, který za války létal v Anglii, slaví 99. narozeniny

Poslední žijící Čech, který za druhé světové války létal v uniformě britského Královského letectva (RAF), Jiří Pavel Kafka slaví v úterý 99. narozeniny. Sloužil jako radista a střelec u československé 311. bombardovací perutě. O životním jubileu válečného veterána informovalo na twitteru ministerstvo obrany.

[chooze:gallery;value:31455]

Kafka se podle projektu Paměť národa vydal do Británie už v červnu roku 1939, kdy mu bylo čerstvých 15 let. Jako chlapci židovského původu se mu totiž společně s bratrem podařilo z tehdejšího protektorátu Čechy a Morava odjet jedním z transportů, které organizoval Brit Nicolas Winton.

Do armády vstoupil v 18 letech v roce 1942 a následně byl vybrán právě mezi vojáky v modrých uniformách RAF. Sloužil hlavně jako operátor radaru, který byl tehdy moderním vynálezem. "Naším úkolem bylo najít a zničit nepřátelské ponorky a lodě," vzpomínal na své bojové nasazení. Na známých bombardérech Liberator létal až do roku 1945, kdy se vrátil domů.

[chooze:article;value:496640]

​Tam se také po letech opět setkal s maminkou, které se podařilo přežít ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Dlouho se doma ale nezdržel a ještě před komunistickým převratem odešel zpět do Británie. V šedesátých letech strávil i s rodinou také několik let v Izraeli. Z Anglie se do rodné Prahy vrátil až po sametové revoluci v roce 1990.

V březnu zemřel poslední československý stíhací pilot, který za druhé světové války sloužil v RAF, Emil Boček:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.