Důkazy hovoří jasně. Na Svitavsku řádilo tornádo, oznámili meteorologové

Přes Česko se v sobotu přehnaly silné bouřky. Nejvíce škod napáchaly zejména na pomezí Moravy a Čech, kde se objevovaly i tzv. supercely.

Silný vítr ničil střechy, trhal plechy a lámal ploty. Meteorologové v souvislosti s počasím ověřovali i hlášení vyděšených lidí, že v obci Lubná u Poličky se mohlo vyskytovat tornádo. "Bralo to střechy," upozorňovala například paní Jana.

Podezření místních se nakonec ukázalo jako oprávněné. "Informace je ověřená. Podle fotografií a na základě očitých svědectví se v obci Lubná nedaleko Poličky vyskytovalo tornádo. To bylo potvrzeno průzkumem lokality 1. 5., který provedl Petr Münster z ČHMÚ," oznámili v úterý meteorologové.

[chooze:article;value:497723]

​S pomocí místních obyvatel experti na počasí dokázali určit i přesnou trasu tornáda. Přestože bylo slabé, zanechalo za sebou škody.

"Podle doložených škod urazilo dráhu cca 500 metrů. Nejsilnější projevy mělo zpočátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy (což je hodnoceno silou IF1-, což odpovídá rychlosti kolem 128 km/h)," vysvětlili meteorologové.

Pokud by se stejné tornádo vytvořilo o 500 metrů dále, zřejmě by se o něm odborníci z ČHMÚ ani nedozvěděli. "Nebyly pozorovány v okolí žádné škody na lesním porostu a stromech. Pravděpodobně se takto krátkodobé jevy vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka. Takto slabých tornád během roku zaznamenáme většinou nižší jednotky případů," uvedli.

Podívejte se na nedělní reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.