Velká předpověď na léto: Čekají nás úmorná vedra i pořádné lijáky

Přestože astronomické léto odstartuje až za více než měsíc, meteorologové mají už nyní jasnou představu, jak bude v letošním roce vypadat. A vyhlídky zatím nevypadají vůbec špatně. "Po studeném dubnu a průměrném květnu by mělo následovat pravděpodobně teplejší léto," řekl TN.cz meteorolog Petr Dvořák.

Z dlouhodobých modelů ale vyplývá, že nás budou zřejmě čekat úmorná vedra, stejně jako tomu bylo v předchozích letech. "Léto ve střední Evropě by mělo být opět teplotně nadprůměrné. Což značí jediné, že vlna veder ani tropické nebo supertropické teploty kolem 35 °C se nám zřejmě vyhýbat nebudou," popsala meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:502289]

Podle meteorologů budou navíc letní měsíce bohaté na bouřky. "Srážek by mělo být hodně. Nicméně, když to dáme do té souvislosti, že teploty budou nadprůměrné, tak to znamená, že ty srážky, které nás čekají, budou v přívalových deštích. To značí, že by léto mohlo být na bouřky bohaté," dodala Honsová.

"Ono je to v létě s těmi srážkami takové trošku problematické. Mohou být místa, kde nespadne ani kapka. Jinde zase mohou přijít přívalové srážky," přiblížil Dvořák.

V regionech, které bojují se suchem, to nicméně vypadá, že se situace příliš nezlepší. "Přívalové srážky jsou ale to nejhorší možné pro to, aby se zavlažila půda. Protože spadne obrovské množství srážek během pár desítek minut a ta voda rychle odteče," uzavřela Honsová.

Počasí v letošním roce zatím příliš nepřálo zemědělcům. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.