Student umění v muzeu šokoval návštěvníky. Snědl dílo za miliony

Italský umělec Maurizio Cattelan svým dílem nazvaným Komediant lidem očividně nahání pořádné chutě. Jedná se totiž o banán přichycený lepicí páskou ke zdi.

Pro jednoho jihokorejského studenta se však umění stalo lahodnou svačinkou. Ve čtvrtek během návštěvy muzea totiž banán sundal ze stěny a zhltnul ho. "Uvedl, že ho snědl, protože měl hlad," řekl portálu CNN mluvčí muzea.

Poté, co ovoce spořádal, navíc přilepil slupku zpět na zeď. Pracovníci muzea následně na stejné místo umístili nový banán, informoval portál BBC. "Stalo se to náhle, takže nebyly podniknuty žádné zvláštní kroky. Cattelan byl o incidentu informován. Nijak na to nereagoval," doplnil mluvčí muzea.

[chooze:article;value:501705]

Umění je nyní součástí výstavy v muzeu v Soulu, která probíhá až do 16. července. Zaměstnanci banán pravidelně každé dva až tři dny vyměňují. Není to navíc poprvé, co se něco podobného stalo.

V roce 2019 během výstavy v Miami na Floridě se do díla pustil americký umělec David Datuna. Bez servítek odtrhl od zdi banán a slupnul jej. "Mám rád díla Maurizia Cattelana a tuto instalaci skutečně miluji. Je moc chutná," uvedl. Tehdy se přitom dílo prodalo za 120 tisíc dolarů (zhruba 2,6 milionu korun).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.