Ceny letních táborů raketově stouply. Zdražují se až o tisíce korun

Letos si rodiče za dětské tábory výrazně připlatí. Komerční i nekomerční organizátoři letních kempů se shodují, že se jim zvedly náklady spojené s ubytováním, stravou i programem. Výhodu mají v tomto případě ti, kteří si celé tábořiště staví na zelené louce, a proto značně ušetří.

"Zdražení táborů je určitě patrné. Záleží na jejich typu, ale většinou jde tak o dvacetiprocentní zvýšení jejich ceny. Některé nekomerční tábory v tuto chvíli teprve mapují, kolik co bude stát. Na rozdíl od těch komerčních totiž svá místa nevyprodávají už od ledna a nemají proto pevně nastavené ceny," informovala redakci TN.cz mluvčí České rady dětí a mládeže Soňa Polak.

[chooze:article;value:485649]

"Tlak na zdražování vyvíjejí hlavně věci, které jsou na tábor potřeba. Nejvýraznější složkou jsou asi potraviny, určitou roli hraje také doprava," doplnila za Českou radu dětí a mládeže Soňa Polak. Pod jejich křídla spadá řada nekomerčních organizací, jejichž kempy jsou specifické. Primárně je totiž pořádají pouze pro své stálé členy. Navíc se tam obvykle neplatí za ubytování, neboť staví stany na loukách či mýtinách v lesích.

Komerční tábory

V horší situaci se ocitly komerční tábory. Ty kvůli ubytování, nákladům na zaměstnance a jiným výlohám musely své ceny zvedat o mnohem vyšší částky. Poslat dítě na takový tábor se pro některé rodiče může postupně stát luxusem, který si nemohou dovolit.

"My jsme museli zdražovat v průměru o 20 procent, což dělalo přibližně 1 500 až 2 000 korun. U výsledné ceny záleží, zda se jedná o týdenní nebo dvoutýdenní tábor," informovala Bára Kašíková za organizaci Děti bez hranic.

[chooze:article;value:485794]

"Tábory na jeden týden aktuálně stojí 5 300 korun,ty na dva týdny vyjdou na 8 000 korun. Cena se vyšplhala hlavně kvůli ubytování u provozovatelů a samozřejmě  potravinám," nastínila letošní situaci Barbora Kašíková.

S podobným problémem se potýká i sdružení TOP-tábory.cz. "Určitě jsme museli zdražovat, asi o 500 korun. Máme dohromady 9 běhů dvou typů táborů, které se cenově liší," vysvětlil hlavní vedoucí Václav Vaněček. Jejich dvoutýdenní tábor vyjde zhruba na 8 500 korun a týdenní na necelé 4 000 korun.

[chooze:poll;value:a34e615c5dbec907a62e880e3efabec86dd896ef]

Skautské tábory

Levnější alternativou dětské prázdninové zábavy se mohou stát skautské oddíly. Ty jsou co se týče organizace kempů autonomní, a proto se mohou jejich ceny různě lišit. "Nesledujeme ceny skautů centrálně, protože si oddíly, kterých je téměř 2200, organizují tábory zvlášť. I ty však budou zdražovat hlavně kvůli potravinám, které jsou jeden z našich největších nákladů," vysvětlila situaci Barbora Trojak, mluvčí organizace Junák  český skaut.

"Nemáme žádné náklady na zaměstnance, protože naši vedoucí jezdí jako dobrovolníci, navíc nic neplatíme ani za ubytování. Stavíme si totiž stany na loukách a máme i veškeré potřebné vybavení. Takže jediný problém představují potraviny," shrnula Barbora Trojak.

[chooze:article;value:474863]

I jeden z pražských oddílů přiznal, že ani jim se zvýšení ceny nevyhnulo, nebylo to však nijak drastické. "My jsme trochu zdražovat museli, a to přesně o 16,6 procenta. Znamená to, že rodiče za třítýdenní tábor zaplatí místo loňských 3 000 korun už 3 500 korun. Oproti komerčním táborům je u nás cena stále hodně nízko," sdělil Miroslav Folprecht za skautský oddíl Trilobit z pražského Braníku, který tábory pořádá v Krušných horách.

Na tábor ovšem přijímají pouze členy jejich oddílu, kteří ho navštěvují přes školní rok. Nízké ceny kempů tak rodiče motivují k zápisu dětí do skauta. Jenže ten není schopný vysokou poptávku nových uchazečů pokrýt. 

"My nárůst dětí musíme svým způsobem dost brzdit. Posledních pět let je zájem o naše kroužky a tábory opravdu velký a my nemůžeme přijmout tolik dětí, kolik se jich hlásí. Tento rok už máme plno, ale v září jsme schopní do oddílu přijmout zase tak deset nových dětí," informoval Miroslav Folprecht.

[chooze:article;value:493659]

Příměstské tábory

Jeden z největších výdajů čeká rodiče, kteří své děti chtějí poslat na příměstský tábor. Často je využívají pracující lidé, kteří pro děti nemají během týdne hlídání. Za tábor, který trvá pět pracovních dnů, zaplatí kolem 5 000 korun, a to obvykle účastníci na příměstském táboře nevečeří a noci tráví doma.

"I my jsme zdražili zhruba o 15 procent. Náš příměstský tábor v tuto chvíli stojí 4 990 korun, předtím stál kolem 4 000 korun. Zvedaly se nám hlavně ceny jídel, chodíme totiž do restaurací. Naši zaměstnanci navíc chtěli vyšší mzdy," řekl zakladatel firmy Netábory René Chlubný. Zvýšit ceny musely například i tábory Robinson.

[chooze:article;value:463455]

"Bohužel jsme také museli zvednout ceny, protože se nám zdražily veškeré režie. Zvedl se nám nájem od škol, stravování, energie i náklady na provozy kanceláří. Cenu jsme zvedli zhruba o 100 korun na den," objasnila Gabriela Končíková za Prázdniny v Praze.

"Jednodenní tábor vyjde zhruba na 590 korun. Pětidenní příměstské tábory jsou dražší, protože jsou specifické a dělí se podle druhu. U sportovních táborů se platí za různé atrakce, v jiných máme zase jump areny, v dalších jsou různé sportovní aktivity nebo bowling, takže tam se ceny pohybují na jiných úrovních," popsala Gabriela Končíková příměstské tábory, kde například ten sportovní vyjde na 4 490 korun.

Zvedl se zájem o letní tábory. Nejvíc rodiče stojí o skautské nebo ty příměstské (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.