Česko má jedno z nejdražších bydlení v EU. Levněji vyjde i v Bruselu

Zatímco v centru Prahy seženete třípokojový byt na pronájem za 40 až 50 tisíc korun měsíčně. V centru Bruselu se ceny stejných bytů pohybují v přepočtu okolo 30 tisíc korun.

"Já bydlím v hezčí části Schaarbeeku, je to něco jako pražský Žižkov. Platím zhruba v českých korunách 18 tisíc bez poplatků," řekl Tomáš Polák. 

"Já bydlím v Saint Gilles, což je taková lepší část Bruselu, ale nepatří mezi ty nejdražší, platím zhruba 900 euro se vším všudy. A srovnání vám nedám z Prahy, protože nejsem z Prahy, ale v Brně by to bylo zhruba kolem Konečného náměstí, zhruba 15 minut do centra," sdělila Martina Jaňurová.

[chooze:article;value:501224]

"Já bydlím na hranici čtvrtí Schaarbeek a Woluwe-Saint-Lambert, což je něco jako pražské Dejvice. Platím za byt 4+1 se zahradou okolo 40 tisíc korun včetně poplatků," prozradil Tomáš Adamec.

Ceny nájmů i nemovitostí zaznamenaly největší nárůst v Estonsku. Co se pořízení domu nebo bytu týče, šlape mu na paty Maďarsko, v nájemním bydlení zase Litva. Česká republika patří k sedmi státům, které zaznamenaly největší zdražení u vlastního bydlení. Za posledních 12 let až o 125 procent. Jedinou zemí, kde zlevnily nájmy, je Řecko.

"Rádi bychom si s přítelkyní koupili dům ve středních Čechách, ale ty ceny jsou úplně šílené, takže nám zatím nezbývá nic jiného než zůstat v bytě v nájmu," poznamenal zájemce o koupi domu Milan Havelka.

[chooze:article;value:493356]

Zatímco ceny nájmů rostou v sedmadvacítce podle Eurostatu stabilně od roku 2010, s cenami nemovitostí je to jiné. Ty vyletěly nahoru až po roce 2014. A až loni začaly opět pomalu padat. "Ten hlavní nárůst vidíme zejména v posledních třech letech, to znamená od začátku covidu, kdy jenom za toho období narostly ceny o 50 procent," upozornil ekonom Petr Bartoň.

V celé Evropské unii vzrostly za posledních 12 let ceny nájmů o 19 procent. Vlastní bydlení si pak pořídíte dokonce o 47 procent dráž než v roce 2010.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.