Češi si užívají prodloužený víkend. Spousta jich vyrazila do zahraničí

"Jedeme do Říma," prozradila jedna z cestujících. Další lidé poletí například na Madeiru či do Malagy. Někteří vyráží jen na prodloužený víkend. Jiní si v práci vzali čtyři dny volna a užijí si tak i desetidenní dovolenou. 

Zvýšený zájem o květnovou dovolenou v zahraničí zaznamenaly také cestovní kanceláře. "Zájem je zhruba o 40 procent vyšší, než byl v loňském roce. Z těch destinací jsou to klasické dovolené u moře jako Egypt, Taba, Kanárské ostrovy nebo Madeira," sdělila mluvčí Čedoku Kateřina Pavlínová.

"Oblíbené jsou i kratší výlety do evropských velkoměst. Vedou Řím, Paříž, Barcelona, ale velmi oblíbené u našich zákazníků jsou také termální lázně v Maďarsku," poznamenala mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. "Ten zájem roste v desítkách procent. Je vidět, že lidé chtějí cestovat," doplnil mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama Jan Bezděk. 

[chooze:article;value:501536]

Roste i obliba cest vlakem. Železniční dopravci museli posílit některé spoje. "Jak na vnitrostátních linkách mezi Prahou a Moravou, tak i na mezinárodních linkách třeba do Krakova nebo na Slovensko," popsal nejoblíbenější linky mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

"Cestujícím určitě doporučujeme pořizovat si místenky. Ve vybraných stanicích máme připravené vozy, které v případě potřeby na nejvytíženější spoje nasadíme," upozornila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Cestovky hlásí velkou obsazenost už i u letních termínů dovolených. Tam vzrostl zájem oproti loňské sezoně až o 120 procent.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.