Částí Česka se prohnala supercela, objevily se spekulace o tornádu

[chooze:gallery;value:31432]

​Silné bouřky, před kterými ve své výstraze meteorologové varovali, zasáhly hlavně Vysočinu a Jihomoravský kraj. "Zejména na Vysočině a následně na Znojemsku jsme zaznamenali i kroupy kolem 2 cm (ve slabší supercelární bouři) a lokálně i velké úhrny menších krup," upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na twitteru.

"Srážky byly přechodně také intenzivní," doplnil ČHMÚ. Kvůli nebezpečné supercele na Vysočině a Znojemsku museli do práce vyrazit hasiči.

[chooze:article;value:502185]

"Zasahovali jsme hlavně na Znojemsku," sdělil pro TN.cz mluvčí hasičů Petr Příkaský. "Šlo o čerpání vody ze zatopeného sklepa, uklízení bahna z komunikace a ve dvou případech jsme museli zasahovat u spadlých stromů," dodal.

Ve většině případů s následky supercely bojovali dobrovolní hasiči. "V několika případech se jim profesionální vydali na pomoc," řekl mluvčí hasičů.

Podle obyvatel z Nejepína u Chotěboře na Havlíčkobrodsku je možné, že u nich dokonce řádilo tornádo. Podezření ale hlásí více Čechů. "Další možný případ je Lubná na Svitavsku. Třetí prověřovaná událost je na Znojemsku," upozornila na facebooku Meteostanice východní Čechy. Český hydrometeorologický ústav ale výskyt tornáda či tromby v Česku ani na Moravě zatím nepotvrdil.

"My něco takového zjistit nedokážeme. Když nám někdo výskyt tornáda oznámí, tak to zkoumáme. Tornádo se na našich radarech neobjevuje a nedá se ani předpovídat. Důležitý je hlavně vizuální kontakt," říká pro TN.cz mluvčí ČHMÚ Monika Hrubalová. 

Počasí je proti zemědělcům:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.