Zemřel uznávaný umělec Ivan Vyskočil, spoluautor Kdyby tisíc klarinetů

[chooze:gallery;value:31416]

O smrti významného českého umělce na facebooku informovali jeho studenti. "Poslední dobou ten neodbytný pocit, že to, co Ivan Vyskočil učil a přinášel, má čím dál větší naléhavost. I když už několik let přímo neučil, byl tu s námi a pořád je a bude," napsal vysokoškolský pedagog, překladatel a dramaturg Jan Hančil.

Vyskočil zemřel v pátek ráno. Ve čtvrtek oslavil 94. narozeniny. Společně s Jiřím Suchým je spouautorem divadelní hry Kdyby tisíc klarinetů. S Václavem Havlem napsal Autostop a s Milošem Macourkem hru Trochu.

[chooze:article;value:501935]

Zároveň si zahrál v několika filmech. Diváci jej mohou znát například jako profesora Syřiště z Kamaráda do deště, doktora Stracha z filmu Akumulátor 1 či kouzelného dědečka z balady Zlatý kolovrat ve zfilmované Kytici.

Byl spoluautorem takzvaných text-appealů, které s Jiřím Suchým pořádali v kavárně Reduta. Šlo o představení ve formě literárního kabaretu skládající se z písniček, povídek a krátkých scének. Od 90. let působil na DAMU. 

K úmrtí Vyskočila se vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Mimořádná postava českého poválečného divadla, spisovatel, dramatik, pedagog, mistr improvizace. Spoluzakladatel několika divadel malých forem - Divadla na zábradlí, NEDIVADLA," uvedl na twitteru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.