Školy znají výsledky přijímaček. První termín byl těžší, přiznal Cermat

Vyhodnocení testů obdržely střední školy od Cermatu v pátek už v 7 hodin ráno, žáci se musejí o svých výsledcích dozvědět nejpozději třetího května.

Přijímací zkoušky proběhly v 13. a 14 dubna, přihlásilo se přes 115 tisíc deváťáků, každý se v prvním termínu mohl přihlásit na dvě střední školy. Nakonec bylo podáno přes 212 tisíc přihlášek.

[chooze:article;value:500125]

​Někteří žáci si stěžovali, že hlavně v prvním termínu byly úlohy z matematiky velmi složité a obsahovaly učivo, které není v osnovách základních škol. Cermat ale tyto informace popírá.

"Testy neobsahovaly nic nad rámec vzdělávacího programu pro základní vzdělávání pro jednotlivé ročníky. K jejich úspěšnému absolvování proto mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy,“ uvádí pro TN.cz mluvčí Cermatu Jana Patáková. "Úlohy jsme se snažili připravit stejně složité jako v minulých letech," doplňuje ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Patáková má vysvětlení, proč v prvním termínu mohly být testy pro některé žáky náročnější. "Napodruhé si byly děti jistější, nervozita trochu opadla. Letos byly výsledky o něco málo horší než loni z matematiky," dodává mluvčí Patáková.

"Pokles úspěšnosti byl u tohoto předmětu asi o pět procent. V Českém jazyce byli žáci zhruba stejně úspěšní jako minulý rok," upřesňuje ředitel Cermatu. Uchazeči o čtyřleté středoškolské obory měli měli správně v průměru 55,6 procent úloh z matematiky a 39,9 procent z češtiny. 

[chooze:article;value:500214]

Cermat, který testové úlohy vybírá, a také centrálně vyhodnocuje jejich výsledky, je příspěvkovou organizací ministerstva školství. A při vyhodnocování využil také umělou inteligenci. Ta neurčovala, co je a není správně. Ale jen pomáhala přečíst vyplněné testy.

Způsob jednotného testování se setkává s kritikou, některým odborníkům vadí, že se  v prvním kole žáci podávají dvě přihlášky. Po oznámení o přijetí mají žáci deset dnů na to, aby potvrdili, že do školy nastoupí. Někteří premianti ale mohou být přijati na dvě školy zároveň a dlouho není jasné, kterou střední školu si vyberou. Ti neúspěšní pak čekají, jestli nebudou přijati alespoň na takzvané odvolání.

Testy Cermatu z češtiny a matematiky nemusejí mít při rozhodování o přijetí žáků na střední školy stoprocentní váhu. "Tu je možné snížit až na 60 procent. Ředitelé mohou například přihlížet k prospěchu dětí na základních školách či doplnit další testy nebo pohovory," říká ředitel Smíchovské SPŠ v Praze 5 Radko Sáblík. Právě na jeho škole pohovory probíhají podobně jako v Gymnáziu Na Zatlance ze stejné městské části.

Přijímací zkoušky začaly. Největší zájem je o gymnázia, někde hlásí trojnásobný přetlak žáků (13. 4. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.