O panelákové byty v ČR není zájem. Ceny nemovitostí porostou, varují ekonomové

Pořídit si vlastní bydlení začíná být v Česku opravdovým luxusem. Lidé navíc přestávají mít zájem o panelákové byty, kterých je v současné době na trhu velké množství.

"V minulém roce jsme třeba bytů 3+1 evidovali v Olomouci kolem osmi nebo deseti. Dnes jich na trhu může být volných 70 nebo 80," řekl TN.cz realitní makléř Jaroslav Vojta.

[chooze:article;value:498755]

Podobná situace je také v Praze. Podle odborníků jsou důvodem nejen vysoké ceny hypoték, na které dosáhne stále méně lidí. "Jsou dva hlavní faktory, a to drahé úvěry a pořád vysoké ceny těchto nemovitostí oproti třeba cihlovým domům, které jsou novější. Ty jsou sice dražší, ale ne o tolik," nastínil realitní makléř Milan Vančát.

"Klienti, kteří kupují nemovitosti, jdou spíše po cihlových bytech nebo po novostavbách v rámci nějaké investice,“ potvrdil Vojta.

Podle ekonoma Štěpána Křečka ale ceny panelákových bytů aktuálně klesají více než v případě jiných nemovitostí. "Nakonec ta cena panelákových bytů klesne natolik, že se kupec na trhu najde. A pokles cen odráží to, že ten, kdo chce rychle prodat, tak musí s cenou dolů, aby nelezl na trhu zájemce," uvedl.

"Skutečně platí to, že v době, kdy se více řeší ceny energií, tak většina kupců má zájem o energeticky nízkonákladové nemovitosti, což starší a nerekonstruované panelákové byty nejsou. I zde se najde řada výjimek. Ve větších městech, kde jsou ceny nemovitostí vysoké, tak panelákové byty bývají jedinou možností, na kterou dosáhne středně příjmová rodina. Není to o tom, že by tyto rodiny preferovaly bydlet v paneláku. Ale často si nemůžou dovolit koupit rodinný dům nebo novostavbu," dodal Křeček.

Pokles úrokových sazeb

Úrokové sazby u hypoték by však už brzy mohly začít klesat. "Tím, že bychom měli být v následujících měsících svědky poměrně prudkého poklesu inflace, se ke konci letošního a začátku příštího roku budeme určitě bavit i o poklesu úrokových sazeb v naší ekonomice. A jakmile klesnou, tak se budou snižovat i úrokové sazby na hypotékách," má jasno Křeček.

[chooze:article;value:498747]

Právě to by ale následně mohlo zase zvednout ceny nemovitostí. "A jakmile budou úrokové sazby přijatelnější, tak se zvýší počet zájemců o koupi nemovitostí. Dostupnost hypoték bude větší a více lidí začne nakupovat. A tato nová poptávka, která vznikne na základě výhodnějších hypoték, povede k růstu cen nemovitostí," uzavřel Křeček.

Vláda chce lidem pomoci s nájemním bydlením. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.