Začíná boj o místa na středních školách. I premianti půjdou na učební obory

Deváťáci měli možnost podat si přihlášky na dvě střední školy. Ty, které svou kapacitu nenaplní, budou moci vypsat neomezený počet dalších kol přijímacích zkoušek, dokud zcela nenaplní svou kapacitu a dokud nezačne příští školní rok.  

Na některých středních školách je přitom velký přetlak zájemců. Obrovský zájem je hlavně o některé střední odborné školy a gymnázia.

[chooze:article;value:500125]

​Letošní rok je přitom kvůli silnému populačnímu ročníku, který opustí základní školy, rekordní a přihlášky si podalo 114 tisíc uchazečů.  

Podoba přijímacích zkoušek se přitom setkává s kritikou neziskových organizací zabývajících se školstvím i samotných pedagogů. A ušetřeno nezůstalo ani složité zadání testů.

S ním se seznámila například ředitelka ZŠ K Milíčovu v Praze 11 Alena Červená. "Úlohy byly strašně těžké. S některými by měl problém leckterý maturant," uřekla TN.cz Červená.

Aby uchazeče poslali pryč

Ředitelka z Milíčova předpokládá, že náročnost testů souvisí právě s velkým počtem uchazečů. "Asi jde o to, aby si některé školy mohly vybrat ty nejlepší uchazeče a ostatní poslaly pryč," domnívá se ředitelka ZŠ.

A předpokládá, že i některé děti s vyznamenáním nakonec nastoupí na učební obory. "Představte si, že se výborně učíte. Zkoušky pokazíte a ovlivní to celé vaše životní směřování v budoucích letech," uvádí Červená.

"Například některé děti jsou výborné v matematice a dostanou na splnění úloh o dvacet procent více času kvůli dyslexii nebo dysgrafii. Jenže to jim nepomůže, protože text je natolik složitý, že se v něm ztratí. Matematicky nadaní žáci kvůli tomu vůbec nemá šanci se dostat na střední školu," upozorňuje ředitelka z pražského Milíčova.

[chooze:article;value:499774]

​Jednotné přijímací zkoušky na střední školy připravuje příspěvková organizace ministerstva školství Cermat, která své postupy obhajuje. "Jednotná zkouška byla zavedena jako jeden z nástrojů zefektivnění a zjednodušení procesu přijímání uchazečů na střední školy zakončené maturitní zkouškou," uvádí Cermat.

Změňte přijímačky

Nezisková organizace EDUin ale kritizuje limit dvou přihlášek. Ten podle ní vede žáky k taktizování. Místo toho, aby volili školu, kterou studovat opravdu chtějí, se hlásí tam, kde mají šanci. "Řešením by mohlo být navýšení počtu přihlášek, což by více sladilo poptávku a nabídku po místech na školách," říká mluvčí EDUinu Pavla Lioliasová.

S kritikou systému přijímacích zkoušek souhlasí rovněž ředitel pražské SPŠE Ječná Ondřej Mandík. Sám by ale raději volil možnost podání jen jedné přihlášky a vypisování dalších kol zkoušek. Současný přístup podle něj vyvolává chaos. Někteří uchazeči mohou být přijati na dvě školy, jiní na žádnou. A po oznámení o přijetí mají deset dnů, aby se rozhodli, kam půjdou studovat a kde odevzdají svůj zápisový lístek, což je zdlouhavé. Pak mimo jiné následuje složitý systém odvolávání.

"Kdyby byla jen jedna přihláška, tak přijmu prvních třicet uchazečů. V tom současném systému ale musím čekat, kolik dostanu zápisových lístků," kritizuje Mandík. "U nás je obrovský převis uchazečů. Nyní máme 640 žáků a hlásí se nám jich do prvních ročníků dalších 750. Máme více uchazečů, než studentů ve všech čtyřech ročnících," upozorňuje.

"Já samozřejmě školu nenafouknu. A mnoha žákům budu muset oznámit, že k nám nenastoupí, a to je velice těžké. Já bych těm rodinám samozřejmě rád pomohl, ale to není možné," dodává ředitel z Ječné.

​Experti k problému se školami: Zrušte část gymnázií a změňte přijímačky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.