Vojta (16) za jízdy vypadl z vlaku. V kritickém stavu skončil v umělém spánku

Jen Vojta ví, co se v polovině března stalo a otec doufá, že mu to jednou řekne sám. Zatím se chlapec pouze dívá před sebe. "Když jsme začali s jednou rukou, tak byla nehybná. Dneska tu ruku otočí a dá ji nahoru," řekl Vojtův otec David Tomeš. Chlapce totiž mimo jiné na životě ohrožovalo krvácení do mozku.

Jel vlakem a průvodčí si všimla, že cestující chybí. Až doma jí všechno došlo a volala policii. Krátce po ní volal na linku 158 i vystrašený otec. Operační důstojník si dal oba telefonáty do souvislosti a ke kolejím vyslal dva policisty.

"Bylo to asi kilometr a půl až dva kilometry," uvedl policista Lukáš Veselý. "Každý jsme si vzali baterku, defibrilátor a batoh první pomoci," přidal jeho kolega Marek Nýč. Vojtův mobil policie lokalizovala u obce Jičíněves.

[chooze:article;value:501427]

Policisté při hledání věřili, že Vojta vlak opustil na cílové stanici. To se bohužel nepotvrdilo. "Viděli jsme obrys nohou, tak jsme se k němu rozeběhli," řekli. Chlapec ležel vedle kolejí. Hlídka se tedy pustila do srdeční masáže. Po deseti minutách se začal probírat. Následující měsíc přežíval v umělém spánku.

Tatínek jen hádá, co se mohlo stát. Vojta byl původně na návštěvě u kamaráda. "Bylo mu špatně, protože pili pivo. Naklonil se z okýnka, vylezl na madlo a naklonil se, když vlak zatáčel. Tak asi vypadnul," myslí si pan David.

"Incident, který se stal ve vlaku, jsme vyhodnotili jako nešťastnou událost," dodala policejní mluvčí Eliška Pospíšilová Majerová. Chlapec nyní rehabilituje v Jánských Lázních. Vojta v léčebně stráví dva měsíce a předpokládá se, že bude znovu pořádně chodit a mluvit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.