Rekordní nález. Rakouská policie zabavila tunu konopí, hlavní podezřelou je Češka

Členové zločinecké skupiny, v níž byli podle rakouské policie také občané Chorvatska a Srbska, obchodovali s konopím několik let, a to na vysoce profesionální úrovni, píše portál Kronen Zeitung.

Marihuanu pěstovali ve dvou halách o rozloze 2 000 metrů čtverečních a také v bytě ve vídeňské čtvrti Brigittenau. Veškeré rostliny vždy odborně sklidili, zabalili a následně uvedli do oběhu.

Úředníci ve zmiňovaných lokalitách zabavili téměř tisícovku rostlin. Kromě obřího množství marihuany policie při prohlídkách našla také padělané řidičské průkazy a pasy, a nechyběla ani hotovost a zlato v hodnotě téměř 300 tisíc eur (sedm milionů korun).​

[chooze:article;value:475418]

​I pro zkušené vyšetřovatele je nalezení tuny drogy mimořádným objevem. "Běžně najdeme v průběhu roku průměrně dvě tuny konopí," vysvětlil Daniel Lichtenegger, šéf rakouského Úřadu pro potírání drogové kriminality. "Tržní hodnota zabavené drogy je 4,2 milionu eur (99 milionů korun)," dodal policejní mluvčí pro list Kurier.

Postarat se o takového množství návykových látek je ale velmi nákladné. Podle Lichteneggera se zločinci neobejdou bez ventilačních systémů, upravené vody a ohřívacích lamp. To vše spolyká asi tolik elektřiny jako několik stovek dvoučlenných domácností.

Muž z Broumovska vypěstoval půl tuny marihuany, skončil v poutech (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.