MAPY: Alergiky potrápí pyly. Zátěž bude v některých oblastech Česka mimořádná

Lísky, olše, šťovík nebo kopřiva. Právě tyto pylové alergeny už trápí řadu lidí a staly se pro ně nepřítelem číslo jedna. A čas těch dalších teprve přijde. "V těch nejnižších nadmořských výškách kvete i tráva, což je také velmi alergizující jev," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Alergici by se na následující období měli pořádně připravit. Podle odborníků totiž nejhorší situace bývá v květnu. Pyl nás však potrápí ještě několik dalších nadcházejících měsíců.

[chooze:article;value:501325]

Český hydrometeorologický ústav pravidelně aktualizuje takzvaný pylový semafor. Ten ukazuje, ve kterých oblastech České republiky bude situace nejhorší. A pro alergiky nejsou vyhlídky nijak příznivé, pyly je totiž v následujících dnech pořádně potrápí.

Čtvrtek

Ve čtvrtek pak téměř celé Česko zasáhne pylová pokrývka. Na většině území bude míra ohrožení vysoká nebo střední. V některých oblastech na Českobudějovicku a Písecku bude situace dokonce mimořádná.

Pátek

Zatímco u hranic na jihozápadě Česka si alergici trochu oddychnou, ve zbytku republiky nás pyl pořádně potrápí. Podle meteorologů bude platit vysoká míra zátěže. V Praze, na Nymbursku, Jičínsku, Královéhradecku a v některých dalších oblastech pak bude situace mimořádná.

V případě vysoké nebo mimořádné míry ohrožení pylem doporučují odborníci omezit pobyt venku i fyzickou aktivitu. "Je nutné v autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny, vyplachovat nos fyziologickým roztokem. Osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit, měly by se vyvarovat sekání trav a používat sluneční brýle," radí experti.

Počasí vůbec nepřeje zemědělcům. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.