Česká pošta chystá zdražování. Zvýší se poplatek za vyplácení penzí v hotovosti

Lidé za vyplácení důchodů v hotovosti prostřednictvím České pošty platí poplatek. Ten se od 1. září 2023 zvedne z původních 29 na 35 korun. "Jedná se o zvlášť stanovenou cenu, která je mimo standardní sazebník České pošty," informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na webu.

Zvýšení poplatků za výplatu důchodů v hotovosti se ale nevztahuje na ty, kterým byl důchod přiznán před 1. 1. 2010 a od 31. 12. 2009 jim nepřetržitě trvá nárok na alespoň jeden důchod. "Jelikož výdaje za hotovostní výplatu důchodu v tomto případě hradí ČSSZ," vysvětlila správa. U penzí přiznaných od 1. 1. 2010 hradí náklady příjemce důchodu. Právě tehdy je částka odečtena z penze.

[chooze:article;value:501275]

Správa proto doporučuje zvážit možnost změny způsobu vyplácení důchodových dávek a nechat si je zasílat na bankovní účet. "Díky tomu ušetříte a důchod bude vyplacen bezhotovostně, a tedy operativnějším způsobem," uvedla ČSSZ.

Podle odborníků se jedná o bezpečný způsob výplaty, který využívá stále více lidí. V případě změny je nutné vyplnit žádost. "Vyplněný, vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis můžete podat u kterékoliv OSSZ," radí správa.

Další možností pak je nechat si zasílat penzi na účet manžela či manželky. Také v tomto případě je nutné podat žádost. Dokument pak musí podepsat oba z páru.

Penzi je možné posílat také na účet příbuzného nebo jiného člověka. Avšak jen tehdy, když byl dotyčný ustanoven jako zákonný zástupce, opatrovník nebo zvláštní příjemce.

[chooze:article;value:501657]

"U každého způsobu výplaty platí, že je provedena co nejdříve po doručení žádosti zpravidla od druhého výplatního měsíce po datu doručení žádosti i přesto, že zákon poskytuje ČSSZ na provedení změny lhůtu ještě delší," poznamenala Česká správa sociálního zabezpečení.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou české důchody druhé nejlepší v EU. Podívejte se rozhovor:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.