Sprejeři řádí na českých památkách. Poškodili Hlubokou i Opočno

[chooze:gallery;value:31392]

Fasádu severního křídla zámku v Opočně někdo růžovou barvou posprejoval v neděli či v pondělí. Podle policie podobných případů přibývá. 

"Policisté oznámení prověřují a případem sprejerství se intenzivně zabývají. Svými poznatky můžete policistům pomoci přečin poškození cizí věci objasnit. Jakékoli informace sdělte přímo policistům obvodního oddělení Dobruška na tel. č. 974 536 701 případně prostřednictvím linky 158," požádala v úterý policejní mluvčí Eliška Pospíšilová.

Pospíšilová zároveň připomněla, že po dopadení hrozí pachatelům až jeden rok odnětí svobody za poškození cizí věci.

[chooze:article;value:492793]

Podobný případ řeší i na Českobudějovicku. "Strážci pořádku z obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou vyšetřují případ vandalismu na ochozu vyhlídky v zámecké zahradě státního zámku Hluboká," informoval policejní mluvčí Milan Bajcura. 

Neznámý pachatel posprejoval barevným sprejem i fasádu kamenné podezdívky v části oranžerie na státním zámku Hluboká. "Byla českému státu způsobena škoda v řádech desítek tisíců korun," upozornil mluvčí.

[chooze:article;value:476253]

"Případ je šetřen pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci," sdělil Bajcura. Pachateli tedy hrozí stejný trest jako tomu z Rychnovska. "V té souvislosti žádáme případné svědky události, aby nás kontaktovali na obvodním oddělení v ulici Masarykova 49, Hluboká nad Vltavou, telefon 974 226 730 nebo na lince tísňového volání 158," dodal policejní mluvčí.

Problémy se sprejery se dlouhodobě řeší i v Praze. Pilíř Karlova mostu například v roce 2019 posprejovali dva Němci. Trestem pro ně byl rok vězení s podmínečným odkladem na tři roky, peněžitý trest 100 tisíc korun a vyhoštění na pět let.

Odměna za udání! Strakonice hledají sprejera (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.