Za energie mají doplatit až 70 tisíc. Naše odpovědnost to není, tvrdí radnice

Vztek, smutek, frustrace. Takové byly pocity Kristýny Kriškové, když otevřela letošní vyúčtování za teplo a teplou vodu. Podle faktury dluží téměř 56 tisíc korun.

Přitom platila vysoké zálohy. "Topení je 3 570 měsíčně a celkově posílám městu necelých devět tisíc," svěřila.

Za čtyři roky, co žije v Lubech, se její výdaje dvojnásobně zvýšily. Kristýna je sama v bytě 2+1 a vytápí prý pouze obývací pokoj. Neví, jak dluh sama splatí.

"Pokud to teda budu muset zaplatit, tak rozhodně když si to spočítám, tak pět tisíc měsíčně, abych se dostala do dalšího vyúčtování, určitě dát nemůžu," pokračovala paní Kristýna.

[chooze:article;value:501540]

I ona byla včera mezi protestujícími před lubskou radnicí. Jenže město tvrdí, že je jen prostředníkem mezi nájemníky a dodavatelem tepla, tedy firmou Lubská Kalora. Ta sídlí v nedalekém Sokolově.

Sídlo společnosti se nachází v prostorách místní ubytovny, jednatel společnosti Jaromír Brož se nám ale odmítl vyjádřit.

Přitom v pondělí promluvil pro jeden ze zpravodajských webů. "My nevytápíme jen Luby. Cena tepla kvůli cenám plynu v loňském roce ohromně narostla všude. My jsme o tom naše odběratele včas informovali, někteří na to reagovali tím, že zvýšili zálohy," řekl.

I když jde o městské byty, radnice s tím prý také nic nezmůže. Starosta Vladimír Vorm (KDU-ČSL) chce dlužníkům pomoci alespoň se splátkovým kalendářem a prodloužením lhůty pro reklamaci. "Nehledě na to, sociální výbor zastupitelstva, naše zastupitelky, už opakovaně nabízely a nabízí pomoc se sjednáním dávek sociální pomoci," uvedl.

[chooze:article;value:501489]

Se zástupci Lubské Kalory a občany se plánuje sejít příští týden na společném jednání. Pomoci lidem může prý i stát.

"Vyplatí se podívat se na podmínky dotací pro úsporné bydlení, o které je v poslední době velký zájem. Konečně je tu možnost požádat o příspěvek na bydlení. Na ten mají nárok ti, kteří mají výdaje na bydlení, a to včetně nájmu nebo právě výdajů za energie či teplo, vyšší než 30 procent příjmu domácnosti," sdělila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

"Na začátku tohoto roku zastropovala vláda ceny energií. To se vztahuje i na cenu plynu při výrobě tepla pro domácnosti. A platí do konce tohoto roku," vzkázal mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Podle právníků se lidé mohou obrátit i na soud.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.