Šéf OSN: Napětí mezi státy roste! Riziko konfliktu je nejvyšší za téměř 80 let

V New Yorku se tento týden sešli představitelé států na jednání Rady bezpečnosti OSN. Té tento měsíc předsedá Rusko. Generální tajemník organizace António Gutteres prohlásil, že ruská invaze na Ukrajině působí této zemi a jejím obyvatelům obrovské utrpení a devastaci, píše agentura Reuters.

Varoval také před velkou hrozbou. "Napětí mezi hlavními světovými mocnostmi je na historickém maximu," upozornil Gutteres. Podle něj je riziko vypuknutí konfliktu nyní největší od založení Organizace spojených národů v roce 1945.

[chooze:article;value:501243]

Spolu s velvyslanci řady států navíc poukázal na skutečnost, že Rusko vpádem na Ukrajinu a okupací území porušilo Chartu OSN. Jedná se o dokument světové organizace, který stanovuje práva a povinnosti členských států.

Gutteres proto vyzval členské státy, aby se znovu zavázaly plnit závazky, které z Charty OSN vyplývají. Tedy "upřednostnit lidská práva a důstojnost před konflikty a krizí," uvedl portál The National News.

Ruská invaze na Ukrajině trvá už více než rok. Podle vyšetřovatelů OSN mají ruské síly na svědomí různé druhy válečných zločinů. "Zatímco tady sedíme, agrese pokračuje. Ruské síly pokračují v zabíjení civilistů a ničí kritickou ukrajinskou infrastrukturu. Zatímco tady sedíme, připravujeme se na další Buču, Mariupol, příští Cherson. Další válečný zločin. Další zvěrstvo," odsoudila v pondělí chování Moskvy americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Jednání řídil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který se svým projevem vystoupil po Gutteresovi. Podle Lavrova Ukrajina představuje hrozbu pro ruskou bezpečnost a svět se dostal do mnohem nebezpečnější situace než za studené války. Ministr je navíc přesvědčený, že OSN prožívá hlubokou krizi a mohou za to Spojené státy americké.

Rusové na začátku letošního dubna obsadili centrum Bachmutu. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.