Biologické riziko v Súdánu. Bojující zabrali laboratoř s nebezpečnými patogeny

Viry způsobující spalničky či dětskou obrnu, bakterie cholery a další nebezpečné patogeny se nacházejí v laboratoři v súdánském Chartúmu, který už více než týden sužují boje mezi armádou a milicemi. Jedna z válčících stran tuto laboratoř obsadila, uvedla v úterý agentura Reuters s odvoláním na zástupce WHO v Súdánu Nímu Saída Abida. 

Ten prostřednictvím videohovoru poskytl novinářům v Ženevě rozhovor o situaci na místě. Která ze stran se laboratoře zmocnila, neupřesnil, tento krok ale podle něj vyvolal hrozbu biologického rizika ve městě. Technici se do výzkumného centra nemohou dostat. 

[chooze:article;value:501105]

​"To je hlavní problém. Žádná možnost pro techniky, aby se dostali do laboratoře a zajistili biologický materiál a látky, které se tam nacházejí. Vyhnali všechny techniky, laboratoř je teď zcela pod kontrolou jedné z bojujících stran jako vojenská základna," konstatoval Saíd Abid. 

Kromě patogenů jsou ve výzkumném středisku uchovávány také krevní zásoby, u kterých hrozí, že dojde k jejich znehodnocení. 

Boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými jednotkami vypukly 15. dubna a vyžádaly si dosud více než čtyři sta životů. Mezi oběťmi je i několik humanitárních pracovníků, kteří v zemi pomáhali. Organizace, které tam působí, proto své humanitární operace pozastavily. 

[chooze:article;value:501267]

​Odhaduje se, že jenom do sousedního Čadu a Jižního Súdánu se přelije přes čtvrt milionu uprchlíků, což bude mít tvrdý dopad na tamní už tak těžkou humanitární situaci.

"Východní Čad přijal z předchozích súdánských konfliktů už 400 tisíc uprchlíků. Čad je ochotný přijmout nové, přichází to však v době, kdy má Světový potravinový program problém zajistit ty, kteří už v zemi jsou," řekl televizi Al-Džazíra odborník na čadskou politiku Remadji Hoinathy.

V úterý začaly v Súdánu platit třídenní příměří:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.