Žena vylákala z desítek doktorů recepty na léky. Měla se vydávat za pacienty

Případem se kriminalisté z protidrogového Toxi týmu začali zabývat v červenci minulého roku. "51letá žena si voláním z různých telefonních čísel a mobilních zařízení neoprávněně opatřovala od lékařů předpisy na různé druhy léků obsahujících právě psychotropní látku Zolpidem," informoval na webu policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Jedná se o léčivo, které se používá ke krátkodobé léčbě nespavosti a některých mozkových poruch. Léky jsou na předpis. "Při telefonátech se vždy vydávala za konkrétního pacienta daného lékaře. Jména čerpala z okruhu svých známých, kdy při hovorech s nimi získávala informace, které se týkaly jejich zdravotního stavu a jména ošetřujícího lékaře," doplnil Robovský.

[chooze:article;value:498617]

Dotyčná pak měla doktory během hovoru požádat o zaslání eReceptu. "Po doručení si léčivo vyzvedávala v lékárnách po celém území okresu Liberec, ale i na dalších místech České republiky. Je třeba zmínit i to, že osoby, jejichž jména zneužívala, o tom neměly povědomí," nastínil Robovský.

Podezřelou ženu kriminalisté zadrželi v pondělí 17. dubna a obvinili z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. V případě prokázání viny jí hrozí až osm let vězení.

Vyšetřovatelé navíc zjistili, že obviněná měla za poslední tři roky získat pro svou potřebu přibližně 5 500 tablet léčiv obsahujících právě Zolpidem od zhruba 20 lékařů.

"Případ byl pro nás zajímavý hlavně tím, jakým jednoduchým způsobem si žena léky obstarávala a jak byla schopna využít důvěry lékařů, kteří především za doby pandemie vydávali eRecepty jen po telefonické konzultaci," vysvětlil vedoucí Toxi týmu Pavel Folprecht s tím, že jednání lékařů budou řešit ve spolupráci s Českou lékařskou komorou (ČLK).

Krize s antibiotiky se prohlubuje. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.