Pod Tichým oceánem zaznamenali silné zemětřesení. Hrozila i vlna tsunami

Zemětřesení o síle 7,1 stupně magnituda v pondělí zasáhlo oblast v Tichém oceánu. Zhruba 900 kilometrů na severovýchod od Nového Zélandu se otřáslo mořské dno. Podle agentury AP se epicentrum nacházelo přibližně v hloubce 49 kilometrů pod povrchem.

V oblasti postižené zemětřesením se nachází pouze šestice drobných vulkanických ostrůvků zvaných Kermadekovy ostrovy. Neobydlené souostroví patří Novému Zélandu a hned vedle něj se nachází Kermadekův příkop, který je jedním z nejhlubších míst Tichého oceánu.

[chooze:article;value:499034]

Novozélandští seismologové měli obavy z vlny tsunami, kterou podmořské zemětřesení mohlo vyvolat. I přes sílu otřesů se nakonec zhoubná vlna neutvořila. V nebezpečí se tak neocitl ani Nový Zéland, ani jiné ostrovy, které by mohla tsunami zaplavit, jako například Tonga nebo Havaj.

Nový Zéland je na hrozby spojené se zemětřesením i vlnami tsunami zvyklý. Země se totiž nachází na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, který se táhne podél okrajů Tichého oceánu a je typický častou a silnou vulkanickou aktivitou. Právě tento lem je původcem zemětřesení například i v Japonsku, Kalifornii nebo na západním pobřeží Jižní Ameriky.

Slabší zemětřesení na konci března zasáhlo Afghánistán a Pákistán. Na škody, které napáchalo, se můžete podívat v reportáži TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.